MonPlaneta
Jordà reclama la “regionalització dels fons de la nova Política Agrària Comuna”
  • CA
Un moment de la reunió entre la consellera d’Agricultura i la delegada del Govern davant la Unió Europea i conseller a l’exili | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, s’han reunit aquest dilluns amb la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Meritxell Serret, a la seu de la delegació a Brussel·les. La reunió ha servit per tractar la posició de Catalunya en relació a la futura Política Agrària Comuna 2021-2027 i sobre temes relacionats amb les polítiques marítima i pesquera de la Unió Europea.

En relació a la PAC, la consellera Jordà ha explicat, en declaracions als mitjans de comunicació, que el Govern de la Generalitat ha analitzat a fons la proposta de la Comissió Europea i que s’està tancant un document consensuat amb el sector que s’aprovarà en les properes setmanes. Ha afirmat Jordà: “Com a Govern de la Generalitat lamentem que les polítiques de desenvolupament econòmic social i de cohesió social vagin a la baixa en el nou Marc Financer de la UE que s’ha d’aplicar a partir del 2021. Això redueix els diners previstos a la política agrària comuna i implica un reequilibri de responsabilitats entre la UE i els Estats Membres. La subsidiarietat estableix que tinguin més responsabilitats en la definició i aplicació de les polítiques de la PAC en el seu territori, perdent una part de l’adjectiu comuna de la política agrària. En aquest sentit, ja hem expressat al govern espanyol, i ho continuarem fent, que el Govern de la Generalitat reclama la regionalització dels fons i que els plans estratègics s’estableixin a nivell territorial amb l’objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts. Des de Catalunya necessitem poder definir les nostres polítiques agràries”. “La diversitat dels sector a l’Estat Espanyol fa que no es puguin establir les condicions de les subvencions de la PAC des d’un punt de vista central”, ha afegit Jordà. La consellera també ha recordat que la Generalitat reclama “que qui rebi ajuts de manera prioritària siguin aquelles persones i empreses que tenen l’activitat agrària com a l’activitat principal”.

A la reunió, la consellera i la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea també han parlat de pesca; del Reglament que ha de regular el fons de les polítiques marítima i pesquera de la UE, el FEMP, i del reglament de la pesca d’arrossegament. El Fons Europeu Marítim i de la Pesca de Catalunya és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat per tal de promoure una política estructural dirigida al món pesquer, amb l’objectiu d’ajudar els pescadors en la transició a la pesca sostenible, ajudar les comunitats costaneres a diversificar les seves economies i finançar projectes per a crear ocupació i millorar la qualitat de vida a les costes europees.

També en declaracions a la premsa, la delegada Meritxell Serret ha remarcat que aquestes setmanes estem “en uns moments transcendentals de construcció europea” en la negociació del nou Marc Financer Plurianual. “S’estan renegociant tots els fons que ens han d’ajudar a tirar endavant aquelles polítiques que necessitem per tirar endavant el país. A través del treball d’avui concretarem com ajudem a vehicular-ho”. Serret ha dit que està molt contenta d’acollir la consellera d’Agricultura per poder fer “allò a que sempre hem dit que vol fer la delegació: acostar Catalunya a Europa i Europa a Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa