MonPlaneta
Greenpeace alerta de l’ús de l’herbicida glifosfat
  • CA

Amb 14 vots a favor, 9 en contra i 5 abstencions, la Comissió Europea no ha comptat aquest dijous a Brussel·les amb els suports suficients dels estat membres per atorgar una nova autorització a l’ús del glifosfat sense restriccions.

Ara s’espera que la Comissió porti la mateixa proposta a votació a l’anomenat comitè d’apel·lació, on també s’espera que no prosperi. A partir de llavors, té el poder d’adoptar la seva pròpia proposta, tot i que no compti amb els suports suficients dels govern europeus.

“La Comissió i els estats que voten a favor de la seva proposta, com és el cas de l’Estat Espanyol, tracten d’obtenir una nova autorització, encara que sigui més curta, malgrat els escàndols massius que envolten el seu principals fabricant i la pròpia avaluació de riscos de la UE. Si la Comissió, i els països que li donen suport, continuen peremetent que aquest perillós herbicida conatmini els nostres sòls, aigua, aliments i persones, estaran recompensant a l’empresa Montsanto, per ocultar els perills vinculats al seu herbicida. Cal que la UE el prohibeixi ara, i no d’aquí a 3 o 5 anys i l’Estat Espanyol ha de donar suport a la seva prohibició” ha assegurat Luís Ferreirim, responsable d’agricultura de Greenpeace Espanya.

Des de principis de 2016, la Comissió ha donat suport a una autorització sense restriccion per al glifosfat i en sis ocasions no ha aconseguit el suposrt suficient per part dels governs.

S’han expressat serioses preocupacions sobre la influència que els fabricants de glifosfat poden haver tingut en l’avaluació de riscos d’aquesta substància per part de la UE. I és que s’ha sabut que parts importants de l’avaluació que la EFSA, l’Autoritat de Seguretat Alimentària Europea, feia del glifosfat, s’havien copiat de la sol·licitud presentada per la multinacional Montsanto.

El Parlament Europeu per la seva banda, ha demanat una prohibició total d’aquest herbicida d’aquí a 5 anys, començant amb restriccions immediates, com per exemple, per usos no professionals i per la fumigació prèvia de la collita dels cultius. Els governs de França, Bèlgica, Luxemburg, Eslovènia i Malta, també van demanar una prohició d’aquí a 5 anys, però encara no han proposat restriccions immediates que, segons greenpeacem donin credibilitat a la proposta.

Tot i que l’Organització Mundial de la Salut, considera que el glifosfat és possiblement cancerígen per la forta evidència en proves amb animals, l’herbicida és el més utilitzat a Europa. La venda de productes que el contenen suposa al voltant de 1000 milions d’euros anualsi a l’Estat Espanyol, l’any 2013 se’n van utilitzar prop de 3000 tones en agricultura.

Greenpeace considera “una vegonya que l’Estat Espanyol continui donant suport a la renovació del glifosfat, posant per davant els interessos de corporacions enlloc de la salut pública, les persones i el medi ambient”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa