MonPlaneta
Greenpeace denuncia que els plàstics inunden el Mediterrani
  • CA

Aquest dijous és el dia dels Oceans, i Greenpeace ha presentat en roda de premsa al seu buc insígnia el Rainbow Warrior atracat a València, el seu informe Un Mediterrani ple de plàstic. Estudi sobre la contaminació pels plàstics, impactes i solucions, elaborat per la unitat científica de l’organització ecologista.

L’estudi constatat el greu problema de contaminació que pateix el Mediterrani, especialment pel que fa als plàstics, que és igual a les denominades “sopes de plàstic” del Pacífic amb una mitjana de una peça de plàstic cada 4 m2.

No fa falta anar molt lluny èr veure la dimensió del problema dels plàstics als oceas. Només cal treure el cap al mediterrani per veure com la seva fauna marina s’afixia, menja o s’embolica amb plàstics” ha assenyalat Elvira Jiménez, responsable de la campanya d’Oceans de Greenpeace.

Les dades més rellevants de l’informe són:

  • S’estima que entre 4’8 i 12,7 milions de tones de plàstics arriben als oceans cada an

  • Del 21% al 54% de tots els fragments de microplàstics del món es troben a la conca mediterrània.

  • El 96% de les mostres d’escombraries marina a la superfícies del Mediterrani són plàstics

  • S’ha trobat plàstic a totes les zones marines del Mediterrani: platges, costes rocoses, en la columna d’aigua i en el fons marí fins a profunditats de 3.000 metres

  • El 72% de les escombraries recollides a les platges de tot l’Estat sónplàstics

  • Més de 1.300 espècies, como cetacis, peixos, aus o taurons s’han vist impactats per les escombraries marines. El 92% dels casos amb plàstics

  • El 97,3% de les escombraries ingerides per les tortugues són plàstics

  • A l’Estat, més del 50% dels plàstics acaba en un abocador sense ser reciclat i això sense comptar el que no es posa a cap contenidor i queda abandonat

“Els residus plàstics són uns dels contaminants que més ràpidamernt s’han acumulat a la superfícies del mar i dels oceans, en poc més de 100 anys des que van aparèixer, pràcticament són els únics residus marins que trobem a la superfície del Mediterrani” assegurava Luis F. Ruiz- Orejón, investigador del CSIC-CEAB (Consejo Superior Investigaciones Científicas – Centre d’Estudios Avançats de Blanes).

I afegeix que “El problema no és només estètic sinó que des de tota la comunitat científica s’estan obtenint evidències dels efectes que provoquen sobre una gran part dels organismes marins en totes les escales tròfiques, a més dels cada vegada més rellevants efectes socio-econòmics”.

A més de científics independents, la roda de premsa ha comptat amb el testimoni d’un pescador artesanal sobre com s’enfronten cada dia a aquesta problemàtica. “Quan hi ha mal temps, o molt de corrent, les xarxes s’omplen de plàstics. Veiem les conseqüències, com els animals creuen que és aliment i s’ho mengen. Hem trobat peixos amb plàstics a dins”, explica Jesús Crespo de la confraria de Dènia.

“Es un problema molt greu, per això hem presentat un projecte per encarregar-nos nosaltres de la recollida de plàstics. Al final és com netejear el nostre hort”, conclou.

Necessitat de mesures urgents

Greenpeace considera que els governs de la Unió Europea té en aquests mesos, una oportunitat importatíssima per canviar les regeles del joc. Sota el pla d’Acció d’Economia Circular, la UE està revisant les directives relatives a residus, inclosos els plàstics. I consideren que s’hauria de donar suport i apostar per una nova legislació que permeti adoptar mesures contundents per reduir la producció de plàstics d’un sol ús.

Campanya “Menys plàstics, més Mediterrani”

Després de la presentació d’aquest campanya el Raimbow Warrior continuarà el seu recorregut i l’última para serà a Barcelona els dies 16, 17 i 18 de juny. El dissabte 17 es farà també un concert Anni B Sweet i Noni de Lori Meyers a la coberta del vaixell.

En aquesta galeria podeu veure algunes de les imatges captades per Greenpeace al Mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa