El Constitucional dóna la raó al Govern i anul·la la prohibició de l'autoconsum compartit

L'autoconsum elèctric a partir d'energies renovables ha de ser, segons la Generalitat, un dels eixos del nou model energètic del país

El Govern ha valorat "positivament" la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar la prohibició de que un generador es pugui connectar a la xarxa interior de diversos consumidors.

 

La sentència estableix que la mesura, que estava inclosa en el Reial Decret 900/2015 –que regula la producció i subministrament elèctrics amb autoconsum-, vulnera les competències de la Generalitat i dificulta la consecució dels objectius d’eficiència energètica i ambientals establerts en diferents directives europees de cara a l’any 2020.

 

En línia amb el que marca la Unió Europea, el Govern considera que l’autoconsum elèctric a partir d’energies renovables, principalment fotovoltaica, ha d’esdevenir un dels eixos del nou model energètic del país.


El RD 900/2015 prohibia que diferents consumidors poguessin constituir una xarxa interior i connectar-la a un generador, de manera que se subministressin la seva pròpia energia i la consumissin de manera col·legiada. A més d’envair les competències de la Generalitat, aquesta mesura suposava un fre per al desenvolupament de l’autoconsum, ja que perjudicava la viabilitat de molts projectes i desincentivava l’interès dels ciutadans en aquesta modalitat descentralitzada de producció d’electricitat. Segons el Govern, "compartir l’energia generada a partir de fonts renovables incrementa l’eficiència energètica dels edificis, contribueix a reduir la dependència dels combustibles fòssils i obre la porta a un nou ventall de models d’activitat econòmica".

 

A més, la sentència també atribueix a la Generalitat la gestió del registre d’autoconsum d’energia, que té com a missió el control i seguiment dels consumidors de les diferents modalitats d’autoconsum. El RD 900/2015 establia que aquesta labor l’havia d’executar el govern espanyol.

 

D'aquesta manera, la sentència "referma l’aposta del Govern per un nou model energètic més democràtic, descentralitzat i sostenible, que posi el ciutadà al centre i que funcioni a partir de les energies renovables i l’eficiència energètica, i que s’ha reflectit en el document de bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica", segons l'Executiu català.
Comentaris

envia el comentari