MonPlaneta
Les devastadores conseqüències del canvi climàtic a Catalunya
  • CA
Efectes del canvi climàtic | Redacció

Després de dècades llegint prediccions sobre què podria passar si el nivell del mar continua pujant a causa del canvi climàtic, ara una pàgina web permet veure quins serien els seus efectes reals sobre les costes del planeta, mostrant com les seves línies canvien engolint les zones més baixes, que inclouen moltes de les ciutats més grans del món. EarthTime és una eina que combina imatges per satèl·lit de la Terra amb dades extretes de recerces científiques i programes i predicions de governs i ONGs de tot el món per crear animacions que mostren, entre d’altres coses, com quedaria el mapa del món en diferents escenaris d’augment global de les temperatures i la conseqüent pujada del nivell del mar. Els resultats són, en molts casos, devastadors, i afecten zones habitades per uns 650 milions de persones que podrien perdre les seves llargs d’aquí a finals de segle.

EarthTime ha estat creat per científics de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh, als Estats Units, i tot i que fa temps que és emprat pel Fòrum Econòmic Mundial no ha estat fins ara que l’eina ha estat posada a disposició del públic. A més de l’evolució de la pujada del nivell del mar, EarthTime també permet comprovar com han desaparegut i desapareixeran les grans masses de gel del món, la deforestació, l’assecament de les masses forestals restants, el creixement de les ciutats i la proliferació de les energies renovables, entre moltes altres coses. Aquestes dades, a més, es poden creuar per mostrar l’evolució en paral·lel de diverses d’aquestes variables al llarg del temps, en una línia cronológica que va de 1984 fins a 2016. En el cas de la pujada del nivell del mar, l’eina parteix de la temperatura mitjana global a dia d’avui, que és aproximadament de 13 graus centígrads, i mostra quines serien les conseqüències d’una pujada que podria arribar, en el pitjor escenari, a vorejar els 17 graus. L’Acord de París, signat el 2015, preveu limitar l’augment global de les temperatures a 2ºC respecte la mitjana anterior a l’inici de la Revolució Industrial, que era d’uns 12ºC.

Al nostre país, els efectes de la pujada del nivell del mar seran molt importants fins i tot en les perspectives més optimistes. Tal com es pot veure en aquesta animació, el delta de l’Ebre desapareixerà gairebé per complet i moltes altres àrees de la costa catalana, especialment al nord, també veuran com la línia de la costa retrocedeix diversos quilòmetres.

La ciutat de Barcelona també es veurà molt afectada per la pujada del nivell del mar, especialment si l’augment de les temperatures no es modera, cosa que voldria dir que l’Acord de París ha quedat en paper mullat. Les zones més properes a la costa podrien quedar anegades per les aigües i zones importants de la ciutat haurien de ser evacuades.

Una mica més al sud, però, al Baix Llobregat, les conseqüències del canvi climàtic seran molt més greus i, en el pitjor dels casos, tota la zona que actualment ocupa l’aeroport del Prat i els terrenys circundants també serien ocupats pel mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa