Deu motius científics per fer un bon petó

En el dia internacional dels petons, us expliquem què diu la ciència sobre els beneficis per a la salut i l’ànima de fer un petó
Hi ha moltes raons per fer un petó! | Pixabay

 

 

1.- Reforça el sistema immunitari. Quan fem un petó podem moure fins a 36 músculs i el batec del cor pot passar del repòs fins l'agitació en uns breus instants. "Mitiga el dolor i reforça el nostre sistema immunitari, allibera endorfines i hormones com la dopamina i l'oxitocina, lligades a l'afecte i la tendresa", assenyala la psicòloga de Hospital Quirón València Marina Sangonzalo

 

 

2.- Si es té una bona higiene bucal, els experts recorden que la saliva conté substàncies que combaten bacteris, virus i fongs, i els intercanvis de saliva que es produeixen en els petons estimulen el sistema immunitari i l'enforteixen per crear anticossos.

 

 

3.- Petonejar ajuda a augmentar l'autoestima, i per tant, ens ajuda a estar feliços. El motiu és que quan ens fem un petó, s'estimula l'alliberament d'endorfines, uns opiacis naturals de l'organisme que provoquen una sensació plaent

 

 

4.- Crema calories. Diuen que un petó de tres minuts, crema almenys 12 calories. Pot ser un bon complement per a la dieta!

 

 


També els animals es fan petons per reforçar vincles | Pixabay

 

Sis coses que no sabies sobre els petons

 

1.- 80 milions de bacteris es transfereixen durant un petó de deu segons de durada, segons un estudi publicat a la revista 'Microbiome'. Els autors de la investigació també van veure que les parelles que es besen almenys nou vegades al dia comparteixen comunitats similars de bacteris orals.

 

 

2.- Quan parlem de la 'malaltia del petó' ens referim a la mononucleosi que pot produir-se per dos virus: virus d'Epstein-Barr (EBV) i el citomegalovirus (CMV). Cursa, com tota infecció, activant les defenses del sistema immune, produeix febre, inflamació de la gola i dels ganglis limfàtics, sobretot els del coll, i afectació de fetge i melsa. I la culpa no sempre la té un petó, el que passa és que es propaga a través de les gotes microscòpiques de saliva.

 

 

3.- No només les persones es fan petons, també els animals. "A la cadena filogenètica trobem des ximpanzés i elefants que es besen, fins ocells que freguen els seus becs", assenyala la psicòloga d'Hospital Quirón València Marina Sangonzalo. "Besar és un poderós mecanisme d'adaptació, però a més d'ajudar-nos a sobreviure com a espècie, el frec dels llavis amb la pell o amb els d'una altra persona provoca una reacció en cadena".

 

 

4.- No totes les cultures expressen l'amor romàntic o sexual amb petons als llavis. Una investigació ha observat que no hi ha evidència de petons romàntics a Amèrica Central, i cap etnògraf que treballa a l'Àfrica subsahariana amb nous recol·lectors o horticultors guineans o amazònics ha informat de cap prova de petons romàntics a les poblacions estudiades.

 

 

 

5.- Encara que és poc freqüent, algunes persones tenen al·lèrgia als petons. Els símptomes més freqüents són inflor dels llavis a la zona on es rep el petó. Hi ha estudis que diuen que en realitat està provocada per al·lèrgens procedents d'aliments o medicaments que es transmeten a través de la saliva o els llavis.

 

 

6.- Si tens boqueres, millor no facis petons. Causades per una infecció vírica contagiosa comú (herpes simple o HSV-1), cursen com a diminutes vesícules plenes d'un líquid clar, que després supuren, s'obren, s'assequen, i finalment desapareixen. Aquestes ampolles són contagioses fins que es curen del tot, procés que habitualment requereix una setmana.

 

 

 

 
Comentaris

envia el comentari