MonPlaneta
Damm ha aconseguit reduir el seu consum d’aigua en un 37% durant la darrera dècada
  • CA

L’escassetat d’aigua dolça és un dels grans problemes a què ens enfrontem i garantir la seva disponibilitat per a tothom és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides. La cervesera Damm, compromesa amb la cura del medi ambient i adherida al Pacte Mundial de les Nacions Unides, reafirma la seva aposta per la sostenibilitat impulsant el càlcul de la petjada hídrica en totes les seves plantes de producció i promovent mesures d’optimització de l’ús del recurs, que ja l’han dut a reduir un 37% el seu consum d’aigua durant la darrera dècada. Aquest compromís és especialment important tenint en compte que, en la producció de cervesa, l’aigua és el 95% de la seva composició i, per tant, l’optimització del seu consum és un element clau.

La petjada hídrica és un indicador per mesurar el volum d’aigua dolça utilitzada en la producció un producte o servei tant de forma directa com indirecta. La seva anàlisi permet millorar gestió en els propis processos i reduir costos i, per tant, és una ajuda en la presa de decisions per a futures inversions. L’aposta per calcular la petjada hídrica de cada unitat reforça el compromís de la companyia amb la sostenibilitat i converteix Damm en una empresa pionera en la indústria a adoptar aquesta decisió.

Així, Damm va iniciar un projecte molt ambiciós per controlar i reduir la despesa d’aigua en tot el procés de fabricació, amb mesures com la instal·lació de comptadors d’aigua i un sistema informàtic de gestió que permeten conèixer la despesa per unitat produïda; la participació en programes de recuperació i reutilització i l’impuls de programes d’assessorament a agricultors per a ajudar-los a reduir el consum d’aigua en els seus cultius. És gràcies a això que el consum d’aigua de l’empresa s’ha pogut reduir més d’un terç.

“L’aigua és una matèria primera essencial per a la producció de cervesa, ja que està present en el procés productiu de principi a fi. Conscients de la necessitat de reduir el consum d’un recurs tan escàs, ens vam decidir a fer el pas de calcular la nostra petjada hídrica de manera pilot a la fàbrica de Múrcia, convertint-nos així en l’empresa pionera a adoptar aquesta decisió dins del sector de begudes de la mà del Centre Tecnològic de l’Aigua i aquest any l’estem replicant en la resta de plantes de Damm”, explica Juan A. López Abadía, Director Optimització d’Energia i Medi Ambient de Damm.

Paral·lelament, l’empresa té actius projectes de recerca i desenvolupament per reduir la ràtio de consum d’aigua per hectolitre de producte en el procés d’elaboració de cervesa. Francesc Valencia, Cap de Medi Ambient, n’ha explicat alguns a ‘Món Planeta’. “Estem en una fase en què volem treballar la reutilització”, ha dit, afegint que “a la planta del Prat un 7% de l’aigua ja es reutilitza”. En aquest cas, però, ha lamentat que “tenim alguns impediments legals” i que conversaran amb l’administració perquè “ara mateix la normativa no ens permet fer algunes coses”.

A tall d’exemple dels processos d’optimització, Valencia explica que el procés de pasteurització per a l’envasat que, abans, feia servir de 4 a 5 metres cúbics d’aigua per hora, ara en fa servir entre 0,5 i 1 que, a més, s’aconsegueixen reutilitzant l’aigua d’altres punts del procés productiu, cosa que evita el consum d’aigua nova. Gràcies a un procés d’òsmosi inversa, en una primera etapa es recuperava el 75% de l’aigua que es feia servir. Ara, a més, gràcies a un segon procés igual, s’ha aconseguit augmentar aquesta xifra fins al 85-87%.

La gran majoria de la petjada hídrica de la cervesa, però, un 95%, prové de la despesa que es fa als camps d’ordi. Per reduir-la, doncs, cal optimitzar els consums de les finques de regadiu, “un punt crític de despesa d’aigua”, segons Valencia, mantenint la producció i la qualitat. Per fer-ho, Damm ha iniciat programes d’assessorament als agricultors que proveeixen la companyia de la seva matèria primera, on participen força explotacions que volen reduir tant el seu impacte ambiental -consum d’aigua i electricitat- com les seves despeses. “Estem treballant des de fa cinc anys per veure com els podem assessorar per regar d’una manera més eficient”, ha explicat Valencia, que ha afegit que Damm també té “camps d’experimentació, perquè aquest és el punt on hi ha més potencial de reducció”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa