MonPlaneta
Barcelona crea el Premi Europeu de Ciència Hipàtia per projectar-se com a referent de recerca i innovació
  • CA
Presentació del Premi Hipàtia a l’Ajuntament de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea, llença la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia. Aquest guardó, que s’inscriu en el programa “Barcelona Ciutat de Ciència”, té com a objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència i promoure i reforçar el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte a la societat. El tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, ha destacat aquest dimarts a la presentació del premi que “Barcelona vol enviar un senyal a Europa i al món de la seva vocació de capital científica”. “Volem crear un entorn favorable per a la producció científica” ha seguit Pisarello, que ha remarcat que “Barcelona té tot el necessari per convertir-se en capital referent en ciència a Europa malgrat el maltractament en inversió, sobretot els darrers anys, per part del govern central. Aquesta ciutat compta amb el talent, les infraestructures, empreses i centres de recerca i amb les ganes de ser un referent d’innovació i de recerca al sud d’Europa“.

A la presentació també hi ha assistit el catedràtic Emèrit de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i professor adjunt de la Universitat de Massachusetts, Ricard Guerrero; l’exconseller Andreu Mas-Colell, membre de l’Acadèmia Europaea; i la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, que ha remarcat que el premi també té la voluntat de visibilitzar la tasca de les dones en el mon científic. Per això s’ha triat el nom d’Hipàtia, científica, astrònoma i filòsofa egípcia del segle V, per recordar la important contribució que les dones han fet històricament al progrés cientific i alhora ajudar a impulsar la vocació científica entre elles. El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El guardó serà entregat anualment i, en un cicle triennal, alternarà les tres grans àrees del coneixement:

– Ciència i Tecnologia. Aquesta serà la categoria del Premi d’enguany.

– Ciència de la vida i de la Salut.

– Humanitats i Ciències Socials.

El concurs s’adreça a científics i investigadors que hagin desenvolupat la seva tasca de recerca en un país europeu amb una trajectòria d’excel·lència al més alt nivell internacional, per l’impacte que hagi tingut en la societat i en la millora de la qualitat de vida, pel retorn que hagi generat i per l’impacte i aportació en diferents camps del coneixement. El premi es concedirà de manera individual a no ser que, excepcionalment, el Comitè Avaluador justifiqui la necessitat d’atorgar-lo a més d’una persona. Aquest contempla una dotació econòmica de 30.000 euros pel guardonat a qui, a més, serà convidat a pronunciar una conferència en un acte solemne al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora. El termini de presentació de candidatures ja està obert i tancarà el proper 31 d’octubre. Durant el mes de novembre es donarà a conèixer el nom del guanyador i se celebrarà l’acte de lliurament del guardó. La primera edició es fallarà el dia 27 de novembre, amb ocasió de la celebració del 30è Congrés Anual de l’Academia Europaea, què tindrà lloc a Barcelona els dies 28 i 29 de novembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa