MonPlaneta
Agricultura ha fet més de 29.000 controls contra la Pesta Porcina Africana
  • CA
Reunió de la Comissió Interdepartamental | Generalitat de Catalunya

L’evolució recent de la Pesta Porcina Africana a Europa ha fet que el Departament d’Agricultura reforci les mesures de vigilància. Des de l’1 de gener de 2018 s’han pres 29.630 mostres de bestiar porcí, tal com s’ha informat a la primera reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Prevenció i Lluita contra la Malaltia de la Pesta Porcina Africana, presidida per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i que ha comptat amb representants dels departaments de Presidència; Economia i Hisenda; Acció Exterior; Salut; Interior i Territori i Sostenibilitat. La Comissió va ser creada fa un mes per coordinar els diferents departaments de la Generalitat per prevenir l’entrada de la Pesta Porcina Africana al nostre país.

En la seva intervenció, Jordà ha destacat que “evitar la pesta porcina africana és cosa de tots. Des del Govern estem fent tot el possible per impedir que entri a Catalunya. Així mateix, vull posar en relleu la feina que estan fent les explotacions del país del sector porcí per reforçar les mesures de bioseguretat, un aspecte molt important si volem evitar que se’n detecti cap cas.” La Consellera també ha volgut donar un missatge de tranquil·litat, recordant que la PPA “és una malaltia que es transmet per contacte entre els porcs o porcs senglars malalts i per la ingesta de restes d’altres porcs o porcs senglars morts. La malaltia no afecta en cap cas els humans”.

Explotació ramadera de bestiar porcí | VIA Empresa

Durant la reunió s’ha presentat el pla de contingència que estableix els criteris i marca les pautes per a la intervenció de les unitats implicades en la lluita contra la Pesta Porcina Africana. En cas que la malaltia es detectés a Catalunya, el Departament d’Agricultura hi intervindria amb la unitat competent en matèria de ramaderia, a les explotacions ramaderes, la unitat d’activitats cinegètiques i el cos d’Agents Rurals, que durien a terme les actuacions a les poblacions de porcs senglars i nuclis zoològics a la zona afectada. El Departament de Salut mirarà de detectar lesions que podrien ser indicatives de PPA als escorxadors. Pel que fa a Interior, la seva intervenció seria mitjançant els Mossos d’Esquadra, que aportarien suport logístic per a tancar la zona afectada i controlar el moviment dels vehicles de bestiar. El paper del Departament de Territori i Sostenibilitat seria important com a gestor del medi, en el cas que la malaltia aparegués senglars i, en aquest supòsit, també s’haurien d’establir fons de contingència, que dependria del Departament d’Economia.

El pla també inclou un comitè de crisi, que determinarà les actuacions concretes en explotacions o espais naturals, fires o certàmens, transports o escorxadors si hi ha sospita o confirmació de la PPA. En el cas del porcí domèstic, caldria sacrificar tots els animals, extremar les mesures de bioseguretat i immobilitzar tot el que hi hagi a l’explotació. Al mateix temps, s’establirien dues zones: una de protecció (3 km al voltant de la granja afectada) i una de vigilància (10 km). Dins aquestes zones, es faria un cens de les explotacions i animals, mostreig, revisió de baixes i immobilització, i s’extremarien les mesures de bioseguretat. Si el positiu fos d’un senglar, es prohibiria la caça i les activitats lúdiques en un radi a definir i la zona quedaria tancada.

Porcs senglars | J.A. Guerrero

En aquesta reunió també s’han valorat les actuacions dutes a terme fins ara. El Departament d’Agricultura ha posat en marxa un seguit d’òrgans per prevenir l’entrada d’aquesta malaltia al territori català. Cal destacar la creació, conjuntament amb representants del sector, d’un Grup per a la Prevenció per definir mesures urgents per protegir la cabana porcina de la malaltia. També s’ha constituït el Grup d’Experts de PPA en fauna a fi de reforçar la vigilància en senglars i permetre la detecció immediata dels possibles casos. Paral·lelament, s’han incrementat els requisits en bioseguretat i la vigilància a totes les explotacions i escorxadors que puguin representar un major risc d’entrada de la malaltia. La formació de veterinaris clínics, caçadors, agents rurals i veterinaris oficials és una altra de les prioritats per disposar d’equips professionals en matèria de vigilància i control de la PPA.

Tan rellevant com la formació és la informació als professionals del sector, els caçadors i el públic. Per aquest motiu, el DARP, en coordinació amb el sector i altres administracions, ha treballat en l’edició i distribució de material informatiu sobre la malaltia. En aquest sentit, els caçadors són fonamentals per a una detecció ràpida de la malaltia en senglars, alhora que han de respectar les mesures de bioseguretat, sobretot si es detecten senglars sospitosos o morts al medi. El Departament també insisteix en la responsabilitat dels ramaders per garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i transport. Es tracta, en definitiva, d’establir totes les mesures adreçades a evitar l’entrada de la malaltia a les explotacions, com ara tancats perimetrals o privar l’entrada a tot tipus de vehicles i a persones alienes a l’explotació.

Porcs domèstics en una granja | Pxhere

En aquest mateix marc, s’ha analitzat l’evolució epidemiològica de la malaltia de la Pesta Porcina Africana a partir de les dades obtingudes per les diferents unitats que fan tasques de control i vigilància. La Pesta Porcina Africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar i que no afecta en absolut els humans. Es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus. La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals de l’any 2014 i, actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària i Bèlgica. A Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des de l’any 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia a Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre a la UE. L’absència d’una vacuna eficaç en dificulta el control i la UE ha decidit redoblar els seus esforços de finançament d’investigació en vacunes.

En països de la UE infectats, s’ha identificat una relació entre presència de PPA en porc senglar i declaració de focus en porc domèstic, sobretot en explotacions amb baixos nivells de bioseguretat com ara explotacions de producció en extensiu o petites. A més, el porc senglar té un paper clau en el manteniment de la malaltia en les zones infectades perquè en dificulta el control i l’erradicació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa