MonPlaneta
125 indústries del Mediterrani estalvien 40 milions d’euros anuals gràcies al projecte SwitchMed
  • CA
Roser Gasol, Josep Maria Tost i Carolina González presentant els resultats de la primera fase de SwitchMed | Departament de Territori i Sostenibilitat

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest dimarts els resultats de de la primera fase del projecte SwitchMed, una iniciativa finançada per la Unió Europea per fomentar les connexions en matèria d’ecoinnovació social a la Mediterrània i que desenvolupa al nostre país l’ARC. El projecte treballa per aconseguir economies productives i circulars, estimulant l’ecosistema d’emprenedoria sostenible que contribueixi a la creació d’ocupació, el suport a empreses amb innovacions ecològiques i socials, econòmicament viables i escalables per fomentar un creixement sostenible.

Gràcies a la vinculació d’iniciatives i xarxes similars, a la formació en emprenedoria verda, al suport d’empreses emergents, i a la capacitació per a proveïdors de la indústria sostenible, s’ha aconseguit que 125 indústries de diferents països de l’arc mediterrani beneficiàries del programa, que van rebre assessorament per ser més eficients i competitives, hagin estalviat anualment 3,6 milions de m3 d’aigua —l’equivalent a 2.618 piscines olímpiques–, 701 GWh d’energia —aproximadament el consum d’electricitat de dos mesos a Tunísia— i 33,600 tones de matèries primeres. A més han estalviat 197.525 tones d’emissions de CO2 —que equival al que emeten 42.297 cotxes durant un any— i 3.400 tones de residus sòlids. En total, les indústries han tingut un estalvi de 41,3 milions d’euros a l’any.

Tost ha volgut remarcar que “els Governs ja en tenim prou de projectes teòrics que queden en el paper, així que Switchmed és un projecte pràctic que s’adreça a persones”. SwitchMed ha format més de 2.200 persones emprenedores, anomenades switchers,—38% dones i 62% homes—, de les 5.000 que van sol·licitar entrar al programa. Per al director de l’ARC, “tot i que prop del 40% de switchers són dones, intentem augmentar aquesta xifra fent-les visibles en els vídeos i materials comunicatius perquè actuïn com a crida per a d’altres empresàries a presentar-se al projecte”. 154 switchers han aconseguit llançar els seus negocis sostenibles. Per poder crear un major un impacte, es van capacitar 123 persones formadores locals. A més, es van seleccionar 157 emprenedors i emprenedores que van rebre una formació especial, dels quals 48 van entrar en la fase d’incubació, aconseguint registrar les seves noves empreses al final del programa. SwitchMed també ha desenvolupat eines per propiciar un entorn favorable per adoptar polítiques que fomentin la integració del consum i la producció sostenibles, un Pla Regional de Consum i Producció Sostenible aprovat durant la Convenció de Barcelona, ​​seguit de vuit plans d’acció nacionals així com la implementació de 20 projectes pilot.

El programa SwitchMed inaugurarà demà dimarts l’exposició “L’Economia Circular a la Mediterrània” al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. Ho farà de la mà del director general adjunt de la Direcció general de Política de Veïnatge i Negociacions d’Ampliació de la Comissió Europea, Maciej Popowski. L’exposició, que es podrà visitar fins al 14 de desembre, gira al voltant dels principals conceptes de l’economia circular: ecodisseny, producció, consum, ús i rebuig dels productes, convidant els assistents a conèixer de primera mà 22 històries inspiradores d’agents del canvi a la Mediterrània que estan desenvolupant serveis, implementat nous models de negocis innovadors i introduint noves mesures circulars per assolir la sostenibilitat en àmbits com el transport i la mobilitat, el turisme, l’habitatge, l’alimentació i l’agricultura o la moda, entre d’altres.

Protagonitzen aquests casos d’èxit persones de vuit països —Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Marroc, Palestina i Tunísia— beneficiàries del programa SwitchMed— que, després d’haver estat seleccionades, formades i incubades, han aconseguit proporcionar solucions als reptes ambientals. Des de reciclar bosses de plàstic d’un sol ús per convertir-les en atractives bosses, passant per una millora d’ecodisseny de l’embalatge de cuscús, fins a la revalorització de dàtils. L’exposició també pretén analitzar i posar en valor les bones pràctiques ambientals, així com inspirar d’altres persones per replicar les innovacions ecològiques i socials.

L’exposició s’emmarca en les jornades SwitchMed Connect, una trobada anual sobre innovacions ecològiques i socials que reunirà els dies 13, 14 i 15 de novembre empreses emergents, indústria, agents del canvi, emprenedoria sostenible, institucions polítiques i financeres que treballen per fomentar les economies productives, circulars i sostenibles. En aquesta tercera edició, que marca el final de la primera fase del programa SwitchMed, es fomentarà especialment l’intercanvi de bones pràctiques, recomanacions i exemples sobre com fer de l’economia circular una realitat a la Mediterrània. També s’analitzaran els èxits del programa en la promoció de l’economia circular, a través de polítiques innovadores i el desenvolupament d’un ecosistema i una comunitat de suport.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa