Mundial 2018: deu classificats i moltes incògnites

Rússia, Mèxic, Brasil, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Arabia Saudita, Iran, Japó i Corea del Sud ja saben que disputaran el màxim torneig internacional
La selecció argentina es complica l'accés al Mundial.
La selecció argentina es complica l'accés al Mundial. | EFE

La imatge de Lionel Messi mirant la gespa de l'estadi de La Bombonera és el fidel reflex de l'estat d'ànim de la selecció argentina. L'albiceleste es va complicar la classificació pel Mundial de Rússia del proper estiu i ara s'ho jugarà tot a una carta, com faran d'altres combinats nacionals arreu del planeta la setmana que ve, en un partit a vida o mort per ser -o no- a la màxima competició internacional durant el juliol del 2018. L'Argentina té un peu fora del torneig, com també el tenen altres seleccions històriques i amb aspiracions com Portugal, Holanda, Turquia o Ghana, als quals encara els queden partits per disputar, però amb l'obligació de guanyar-los per no fer figa.


De moment, Rússia, Mèxic, Brasil, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Arabia Saudita, Iran, Japó i Corea del Sud són les úniques deu seleccions, de 32, que ja tenen la classificació assegurada. Molt malament haurien de fer-ho França, Sèrbia, Polònia, Espanya, Uruguai i Costa Rica per no ser-hi, depenent d'elles mateixes i amb força punts de marge per permetre's, fins i tot, una ensopegada en els darrers enfrontaments de les respectives fases classificatòries.

 

Però encara hi ha diverses seleccions -en diversos grups d'accés al Mundial- que encara són tota una incògnita. Analitzem-ho per parts, posant llum a tots els grups continentals. En la zona UEFA, és a dir Europa, encara queden sis places directes per definir i nou que disputaran la repesca. A Alemanya, Anglaterra i Bèlgica, si no hi ha un daltabaix, s'hi sumaran França, Sèrbia, Polònia i Espanya, amb tot un seguit de seleccions que encara tenen opcions: Suècia, Holanda, Bulgària (Grup A, només en quedarà una per la repesca), Portugal (repesca del Grup B), Irlanda del Nord (repesca del Grup C), Gal·les, Irlanda i Àustria (Grup D, només en quedarà una per la repesca), Dinamarca i Montenegro (Grup E, només una jugarà la repesca), Escòcia, Eslovàquia, Eslovènia (Grup F, en quedarà una per la repesca), Itàlia o Albània (Grup G, per la repesca), Bòsnia-Herzegovina, Grècia i Xipre (Grup H, només una a la repesca) i Islàndia, Turquia i Ucraïna (Grup I, també per la repesca).


A la zona Conmebol, Sudamèrica, és on tot segueix comprimit i on seleccions de l'altura d'Argentina o Xile poden quedar fora del Mundial. En un únic grup on s'hi classifiquen els quatre primers i on el cinquè jugarà la repesca davant Nova Zelanda, entre el segon i el setè només hi ha quatre punts de distància. Amb Brasil ja classificada com a primera de grup, qui ho té millor és l'Uruguai, que amb un empat davant Bolívia en té prou per segellar el pas a Rússia 2018. Però una derrota i les victòries de Xile, Colòmbia i l'Argentina forçarien a la selecció de Luis Suárez a jugar la repesca. El Colòmbia-Perú (quart vs cinquè) de la darrera jornada és clau per ambdues seleccions, però també per a l'Argentina, que vol aprofitar-se'n per col·lar-se al Mundial. Un empat podria fer entrar la selecció de Messi de manera directa al torneig final, però una victòria de Colòmbia o Perú obligaria l'albiceleste a disputar la repesca, sempre que els de Sampaoli vencin l'Equador. Xile, amb els mateixos punts que Colòmbia, necessita guanyar el Brasil per no complicar-se la vida. Però fins i tot hi podria entrar Paraguai (setena) que, amb una victòria davant Venezuela (última), comprimiria encara més el grup i convertiria els darrers partits en dramàtics.

 

A la CONCACAF, Nord i Centreamèrica, Mèxic ja és al Mundial, mentre que els dos accessos directes restants se'ls disputaran Costa Rica, Panamà, Estats Units i Hondures en les dues darreres jornades. Un dels quatre haurà de disputar la repesca, on encara s'hi podria involucrar Trinidad i Tobago; això sí, amb un miracle. A l'AFC d'Àsia, Iran, Corea del Sud, Japó i l'Aràbia Saudita ja són al Mundial, mentre que la repesca la disputen Síria i Austràlia. En territori sirià, un empat a un que ho deixa tot obert per a la tornada.

 

I en els cinc grups africans de la CAF, Tunísia i el Congo es juguen la plaça del Grup A (amb Tunísia de favorita), Nigèria i Zàmbia la del Grup B, Costa d'Ívori, Marroc i Gabon la del Grup C, Burkina Faso, Cap Verd, Senegal i Sud-Àfrica (totes) la del grup D, i Egipte, Uganda i Ghana la del Grup E. Tot obert encara.Comentaris

envia el comentari