La UEFA autoritzarà un Espanya-Kosovo tot i el veto de l'Estat

L'organisme europeu del futbol considera que la decisió "l'hauran de prendre les autoritats espanyoles" i recorda que el darrer Ucraïna-Kosovo es va disputar a Polònia per la negativa del govern ucraïnès
La selecció de futbol de Kosovo. | EFE

El 3 de maig passat, la UEFA va acceptar la Federació de Futbol de Kosovo com a nou membre de la seva organització. Després de diversos estira i arronsa i en una votació que va acabar amb 28 vots a favor i 24 en contra (Espanya entre ells), el 40è Congrés Ordinari va donar el vist-i-plau ala federació kosovar per poder entrar de ple dret en el màxim organisme del futbol europeu, amb la possibilitat per als seus clubs i seleccions nacionals de participar en els tornejos més prestigiosos del continent, com la Champions League, l'Europa League o la propera Eurocopa del 2020, i de poder formar part de la fase de classificació per al Mundial de Rússia del 2018, en una fase de grups ja en marxa.


Mesos després i resolent l'apel·lació de Sèrbia, ferida per la independència de la seva antiga regió,el TAS va ratificar l'adhesió de la federació balcànica a la UEFA al·legant que la majoria dels Estats membres de les Nacions Unides ja havien reconegut el país com un estat independent, en un precedent interessant per a Catalunya.

 

L'Estat espanyol, però, segueix sense reconèixer Kosovo com un país independent. El 2013, el president del govern Mariano Rajoy ja va advertir que "Espanya no té cap intenció de reconèixer Kosovo, perquè no creiem en les declaracions unilaterals d'independència". El juny d'aquell any, el govern espanyol ja va vetar l'entrada al país de quinze anestesistes per a la seva assistència a un congrés mèdic, negant el seu visat i al·legant el no reconeixement del passaport kosovar. Ara, tres anys després, l'Estat segueix amb la seva postura.


Però la polèmica podria passar a l'esport en els propers mesos. Els equips kosovars tindran la possibilitat, aquesta propera temporada, de participar per primera vegada en la seva història en les competicions de Champions League i Europa League. En ser la darrera federació reconeguda, el campió de la Lliga de Kòsovo haurà de superar fins a quatre eliminatòries prèvies per tal d'entrar en la fase de grups de la Champions del setembre, però en cas de tenir èxit i superar les tres primeres frases classificatòries, l'equip kosovar podria emparellar-se amb un equip de la Lliga Espanyola en els play-off finals. En el cas de l'Europa League, el campió de copa a Kosovo hauria de superar dues elimatòries. En la tercera fase ja es podria trobar amb un conjunt de l'Estat.

 

Kosovo, de fet, ja participa en la fase de classificació per al Mundial de Rússia del 2018, en un grup europeu on s'ha emparellat amb Croàcia, Ucraïna, Islàndia, Turquia i Finlàndia. El proper 2019, és a dir, d'aquí a dos anys, Kosovo també participarà en la classificació per a l'Eurocopa del 2020, en un sorteig pur en el qual tornarà a existir la possibilitat d'emparellament amb la Selecció Espanyola.

 

En el cas que això succeís, en una opció que entra dins les possibilitats reals de les competicions de clubs i seleccions, la gran pregunta seria de quina manera es disputaria el partit en terreny estatal. Si Espanya no reconeix Kosovo i, fins i tot, ha vetat l'entrada d'anestesistes kosovars al país degut a la seva decisió política, com es podria disputar un partit entre clubs o entre seleccions nacionals si els sortejos així ho reclamen? Com entrarien els futbolistes kosovars en territori espanyol?

 

Un problema únicament per al govern espanyol

 

El Món ha traslladat aquestes mateixes preguntes a tres estaments oficials plenament autoritzats per emetre'n un judici: la mateixa UEFA, el Consejo Superior de Deportes (CSD) i el Comitè Olímpic de Kosovo. La UEFA ho té clar. L'organisme europeu del futbol prohibeix els emparellaments entre clubs i seleccions d'Armenia i Azerbaijan, d'Espanya i Gibraltar, de Rússia i Ucraïna, de Kosovo i Serbia, i de Kosovo i Bòsnia-Herzegovina, tots ells considerant un conflicte polític greu entre països o regions. D'altra banda, els clubs o seleccions nacionals d'Espanya i Kosovo, segons l'estament futbolístic, es poden emparellar sense problema. És més, la UEFA trasllada l'afer al govern espanyol: "En relació a l'entrada d'un club o de la selecció nacional de Kosovo a Espanya per jugar, serà una qüestió que hauran de decidir les autoritats espanyoles." La mateixa UEFA recorda, en la mateixa resposta, que el partit entre les seleccions d'Ucraïna i Kosovo del 9 d'octubre passat es va haver de disputar a Polònia degut al mateix problema diplomàtic: el no reconeixement de l'estat independent de Kosovo per part del govern ucraïnès. Per tant, si Espanya veta l'entrada d'esportistes kosovars per disputar un partit oficial, l'enfrontament s'hauria de disputar fora del territori estatal o, directament, suspendre's.

 

El Comitè Olímpic de Kosovo, basant-se en la Carta Olímpica i en la seva acceptació com a membre de la Federació Internacional d'Esports (IFs), creu que "els esportistes kosovars tenen els mateixos drets per competir a tots els països. Uns drets garantits per la Carta Olímpica, per la resolució del Comitè Olímpic Internacional i pels estatuts de la IFs". Segons el seu president, Besim Hasani, "Espanya, Rússia i Sèrbia no poden aturar els esportistes de Kosovo per competir en una competició oficial organitzada als seus respectius països" i recorda que Azerbaidjan, Geòrgia i Brasil, organitzadors d'alguns dels darrers tornejos internacionals com els Jocs Olímpics, "han permès la participació dels nostres esportistes", tot i no reconèixer l'Estat de Kosovo.

 

El Consejo Superior de Deportes, consultat en tres ocasions durant les darreres setmanes -i havent reconegut la recepció de les preguntes-, no ha ofert cap resposta.Comentaris
Julivert
Si no el volen jugar a spain que juguin a Catalunya, així es van entrenant.
Andreuenc_Dani
Vergonya hauria de sentir l' Estat Espanyol de no haver reconegut encara Kosovo. Com es pot jugar amb aixó després de les terribles guerres que van assolar els balcans?
Ramon
Espanyols i botiflers ens expliquen que això de les independències va contra els signes dels temps... però la Roja no para de jugar partits amb seleccions d'estats que quan van concedir els JJOO à la ville de Barcelona, Espanya, no existien.
Ramon
Espanya i Kosovo tenen una cosa en comú: no són nació.
Athos
La solució, no es jugar a un altre pais. La solució es fer perdre l'eliminatòria al club dels pais que no permet l'entrada
Tomppa
Cal explusar paisos que no respecte la democràcia de totes organitzacions de planeta terra ... Espanya fora d'UE i UEFA com més aviat ... millor!
pep - manresa
Mira que bé, com que els equips dolents sempre van en boles calentes, al Real de Madrid li tocarà el Prishtina de Kosovo, com que son tan espanyols això no ho podran permetre.... doncs que desqualifiquin al Real de Madrid.
Pepo
Són una colla d´imbècils. España no sortirà mai de la lleganya i la subcultura. Ells sols es busquen tots els problemes del món. Sempre en la direcció equivocada. Són uns quixots de pa sucat amb oli. Ara "la roja" es veu en un altre dels ridículs espantosos en els que es fiquen els espanyols, ells tots sols, de quatre potes.
soci 2XXX
Pobre Espanya tots contra ella!!!!! ara el que espero es veure que faran, els "chulitos madrileños". No descarteu que puguin dir que marxen de la FIFA i de la UEFA, (si el Floren els hi dona permís).
Andreuenc_Dani
El proper partit de la sel.lecció Catalana hauria de ser amb Kosovo, jugant-se allà si l'Estat espanyol no els permet l' entrada.
SVM
Que la selecció catalana de futbol jugui amb la de Kosovo aquest Nadal a Barcelona, i si encara estem a la grenya a Perpinyà. Ja haurem votat, no? M'agradaria veure'ls la cara que posaria la caverna.
Julián Juan Lacasa
Absurda l'actitud del Govern espanyol. Amb els anestesistes, es va comportar com el Ku Klux Klan. Podria dir més coses d'ells, però es van retratar ells mateixos.
2+2=4
Una vegada més la única analogia de Kosove amb Catalunya, no és favorable, representen els colons que s'apropien d'un territori, i es fan independents només per la violència de Sèrbia i l'ajut dels EEUU i Alemanya ( interessos geoestratègics).

envia el comentari