Crònica de la moció (2): el soci pot tombar Bartomeu

De 100 socis consultats per ‘El Món’ als voltants del Camp Nou, 72 veuen justificat el vot de censura. Llargues cues per donar la signatura abans del derbi
Socis del Barça voten a favor de la moció de censura. | Adrià Soldevila

El soci del Barça veu justificada la moció de censura a la junta directiva, segons la resposta majoritària de 100 persones associades al club –amb dret a vot- consultades aquesta tarda-vespre per aquest diari, entre les 16.30 h i les 19.30 h, als voltants del Camp Nou, el Miniestadi i el Palau, abans de començar els partits del primer equip i el filial i a l’acabar el matx de la secció d’handbol. Sense ser un sondeig amb valor científic –lògicament-, del centenar de socis i sòcies qüestionats 72 s’han mostrat favorables al vot de censura i 28 en contra, dels quals 6 han expressat dubtes. A part, hi ha hagut una desena més de socis que han declinat contestar.


El malestar amb Josep M. Bartomeu i la junta sembla ampli i transversal entre la massa social barcelonista. De fet, just abans d'acabar el derbi i tot i el 5-0, la graderia ha demanat quasi en bloc la dimissió del president. Però una cosa és això i l’altre és que Agustí Benedito arribi a les 16.570 signatures necessàries per forçar eleccions al club. En aquest sentit, de les 72 persones que voldrien que la moció de censura tirés endavant n’hi havia 11 que no signaran o que encara no ho sabien, per diferents motius. Que creguessin que la moció triomfaria el percentatge es situava al 50%. L’edat dels entrevistats ha estat aleatori, amb una clara tendència: de gent de menys de 65 anys gairebé un 100% és favorable a que hi hagi comicis; de 65 anys en amunt, més dividit.

 

En tot cas, a les carpes habilitades dins l’estadi per firmar perquè es produeixi el tercer vot de censura de la història de l’entitat hi ha hagut llargues cues, amb més de mitja hora d’espera i alguns crits de “Bartomeu dimissió”. “Per les dades que m’estan donant, estem superant de molt les expectatives”, ha afirmat Benedito des de l’esplanada de l’estadi. “És un repte enorme i no tenim precedents [les anteriors mocions eren sobre el 5% del cens i ara és el 15%] per comparar-ho. Però crec que les acabarem fent. No diré que sigui un clamor, però és molta la gent que vol que plegui aquesta junta”, ha afegit l’impulsor de la moció.


Arguments dels crítics

 

Les raons dels socis crítics consultats coincidien en tres factors: la gestió esportiva i el “ridícul” europeu en l’últim mercat de fitxatges, la gestió econòmica i la falta de transparència. “No són aigua neta. Són molts els temes que estan sent poc clars”, afirma l’Enric, de 49 anys. “Es percep una decadència. Hem perdut l’hegemonia i no s’estan sabent interpretar les necessitats de l’equip. A més, s’ha abandonat la Masia. I institucionalment no tenim el pes d’abans en els diferents organismes. Crec que ni directius ni executius estan a l’alçada del club”, diu el Jordi, de 39 anys.

 

Pancarta contra la junta directiva presidida per Bartomeu. | EFE

“La deriva general ho demana. Manca un full de ruta esportiu i institucional. A més a més, el comportament amb la junt anterior ha estat miserable”, assenyala el Ricky, també de 39 anys. “La junta de Bartomeu ha mentit el soci en repetides ocasions. Tenen un comportament mafiós, com per exemple en el tema Qatar”, indica la Clara, de 27 anys. L’Alberto, de 40 anys, parla de “desestructuració de la plantilla”, “una nefasta organització executiva”, i una gestió econòmica “molt discutible”. “En fi, és vergonyós”, finalitza.

 

Entre els partidaris que la moció no prosperi, els arguments són més escassos i s’acusa Benedito de ser un “oportunista”. “El deteriorament institucional no és suficient, encara. Altrament dit, una moció necessita, a més, degradació a la gespa”, sosté el Ramon, de 67 anys. “Estic content amb aquest president”, expressa el Roberto, de 71 anys. “No és el moment, però crec que dependrà del que faci l’equip aquest setembre”, opina la Pilar, de 78 anys i que remarca que fa 50 anys ja tenia cadira al Camp Nou.

 

Laporta ja ha signat

 

Com es preveia, Joan Laporta ha estat un dels primers a donar la seva signatura. Ho ha fet al matí i ho ha anunciat per twitter: “Com a soci 15.142 acabo de lliurar la signatura  per al vot de censura 2017. El club és dels [email protected] Visca el Barça”. El tuit ha estat retuitejat per més de 4.000 usuaris (a les 9 de la nit) i ha rebut més de 6.000 m’agraden. Benedito ha agraït el suport de l’expresident blaugrana. L’empresari Víctor Font, que es va postular el 2015 tot i que finalment no es va presentar, també ha mostrat públicament el seu sí a la moció.Comentaris
jordi
Lo mejor para el barda es otro presidente sea laporta o otro que sepa dirigir el barsa llos jugadores socios y aficionados están hartos de bartumeu y su junta
S. Gregori
Ara per ara no hi han opcions més creibles que l'actual, "Val més boig conegut, que savi per conèixer" La opció d'aquest de les firmetes no té cap consistència actualment, ens arriscariem a baixar a 3ª divisió

envia el comentari