Trump: "Mèxic s'aprofita dels Estats Units i pagarà el mur"

En la primera roda de premsa, el president electe ha anunciat que en el termini d'un any i mig es començarà a construir la infraestructura
Donald Trump | Reuters

 

Donald Trump ha confirmat en la seva primera roda de premsa com a president electe  la seva intenció de construir un mur a la frontera amb Mèxic i ha anunciat un termini límit d'any i mig per començar les obres, que el país veí assumirà després, segons el magnat. "No és una tanca, és un mur", ha subratllat el magnat.

 

El mandatari electe ha assegurat que, tot i que no li "ve de gust", està disposat a esperar un any i mig per negociar amb Mèxic la construcció d'aquesta polèmica infraestructura. Una vegada passat el termini, començaran les obres i Mèxic "tornarà" el cost. "No els culpo per aprofitar-se dels Estats Units", ha afegit, en una crítica que ha traslladat a les administracions nord-americanes, que "no haurien d'haver-ho permès".


En aquest sentit, el magnat ha plantejat la possibilitat que les arques públiques mexicanes assumeixin mitjançant un impost o un pagament directe l'esmentat "reemborsament". "Així serà", ha dit, donant per segura una possibilitat que el Govern d'Enrique Peña Nieto sempre ha descartat.

 

Notícies falses contra ell

 

Trump ha criticat les "notícies falses" publicades en les últimes hores sobre ell i ha dit que, "potser", la informació sobre el suposat xantatge de Rússia procedeix dels serveis d'Intel·ligència nord-americans.

 

Trump ha dit que les informacions "no tenen sentit" i, per aquest motiu, ha assegurat que "és una cosa que no s'hauria d'haver escrit mai". En aquest sentit, ha assegurat que és una "taca" a l'historial de cadenes com CNN i ha atribuït la publicació a "gent malalta".

 

Relació amb Rússia

 

Sobre el futur de les relacions amb Rússia, Trump ha instat a no donar res per fet. El president electe ha afirmat que el Govern de Barack Obama ha tingut una "molt mala relació" amb el rival polític durant la Guerra Freda i ha avançat que ell no sap "com es portarà" amb Putin. "Agradar-li a Putin és un punt al meu favor, no un problema", ha postil·lat, davant de les preguntes dels periodistes.

 

El magnat espera aconseguir aliances amb Moscou per col·laborar, per exemple, en la lluita contra el terrorisme. "No oblidem que el Govern actual va crear Estat Islàmic després de sortir de l'Iraq en el moment inadequat".


La derogació de l'Obamacare, un favor

 

Trump ha definit l'Obamacare com un "desastre total" i ha anunciat que els republicans intentaran derogar-la immediatament per fer-li un favor als demòcrates. En aquest sentit, ha dit que "la cosa més senzilla" seria deixar que l'Obamacare "implosionés" el 2017, en la mesura que no pot subsistir amb la seva normativa actual. "Podíem limitar-nos a asseure'ns i criticar", ha argumentat.

 

"L'Obamacare és un problema dels demòcrates i nosaltres acabarem amb aquest problema per ells. Els prestarem un gran servei", ha afegit. Trump ha anunciat que, de seguida que siguin confirmats els membres del seu Govern, es presentarà un pla per "derogar i substituir" la reforma sanitària, de tal manera que els Estats Units pugui tenir "una sanitat molt menys costosa i molt millor". El president electe no ha ofert cap detall sobre aquest pla.Comentaris
daddddaaada
jo crec que la guerra freda,finalment, l'ha gunyat russia.els hi han possat el president psicopata que volien i dominen clarament l'entorn dels eeuu i mundial
2
Manel
-"no sap com es portarà amb Putin": és ininte?ligible. Traduiu-ho al català, si us plau. -ha dit. No "posti?lat" -seure. NO "asseure'ns"
0
Nuria de Mexic
En aquest tema tenim dos menes de "populisme" de la pitjor: un de dretes (Trump i un senzillament depredador (PRI i Peña Nieto). Tots dos perillosos: el primer es verament un populisme (recolzat per una classe mitjana ignorant) l`altre es una classe politica depredadora de 50 milions de pobres. Per cert, aquest PRI es el que meravellava el PSOE de González, que venia a Mèxic a apendre com governar en nom del poble, donar-li "ajudes" i seguir guanyant eleccions: model Andalusia.
0
Nuria de Mexic
En concret: el populista Peña Nieto ha posat de Ministre de Relacions Exteriors el seu millor amic, Videgaray, que es també el millor amic del gendre de Trump. O sigui: si ens deixem (tan debó ho poguem canviar el 2018 treient aquesta gentusa) Mèxic fará el que digui Trump.
0

envia el comentari