May: "No assolir un acord amb la UE és millor que un mal pacte"

Els conservadors britànics contemplen un segon referèndum d'independència a Escòcia però només després del 'Brexit'
La primera ministra britànica Teresa May | REUTERS

 

 

El Partit Conservador britànic ha presentat aquest dijous el seu programa per les eleccions generals del proper 8 de juny. Els 'tories' insisteixen que "els propers cinc anys definiran el futur de la Gran Bretanya" i alerten que no acceptaran cap acord amb Brussel·les que no s'ajusti a les seves demandes. "No assolir un acord amb la UE és millor que un mal pacte", diu explícitament el document. Pel que fa a les demandes independentistes d'Escòcia, els conservadors no tanquen la porta a un segon referèndum però alerten que "perquè sigui just, legal i decisiu, no pot celebrar-se fins que el 'Brexit' s'hagi completat".

 

"Els propers cinc anys seran els més importants de la nostra vida; un punt d'inflexió que definirà el futur de la Gran Bretanya", ha augurat May, admetent que s'hauran de prendre "decisions difícils" i fent una crida a confiar en "la solidesa" del projecte conservador, més enllà de la seva figura. "Ara més que mai necessitem un govern fort i estable, un pla clar que ens pugui guiar a través del 'Brexit' i més enllà", ha dit la 'premier' britànica, convidant l'electorat a "deixar enrere les velles polítiques tribals" i a lluitar "junts i units per la Gran Bretanya". 

  

  

Per la primera ministra, els 'tories' són els únics capaços "d'aprofitar al màxim les oportunitats que obra el 'Brexit'" i que, insisteix, serviran per "construir un país més fort, més just i on l'èxit i el progrés dels seus ciutadans depengui dels seus mèrits". 


Un 'no-acord' amb la UE, millor que assolir un mal acordEl manifest conservador augura que les negociacions amb Brussel·les "seran, sens dubte, dures" i admet que "totes dues parts hauran de fer concessions". En aquest sentit, insisteix que la Gran Bretanya "abandonarà el mercat únic i la unió duanera" però celebra també que "s'hauran acabat les grans contribucions anuals a la UE". El programa dels conservadors també promet que l'acord a què s'arribi amb Brussel·les "se sotmetrà a votació a la Cambra dels Comuns i a la dels Lords". Ara bé, també subratlla, com han dit pública i repetidament diversos líders conservadors, que "no assolir un acord amb la UE és millor que un mal pacte". "Si ens en sortim, les oportunitats seran immenses", ha insistit May, fent una crida a optar per "la solidesa negociadora" del seu partit.El document presentat aquest dijous també subratlla que els conservadors "defensaran els drets dels ciutadans de la UE que visquin a la Gran Bretanya així com els drets dels britànics que viuen a Europa" i que "el compromís de col·laborar" amb grans temes globals com la lluita antiterrorista "es manté".


Controlar la immigració de dins i fora de la UEEl programa electoral dels conservadors també fa referència a la immigració i a la necessitat de "controlar" el nombre de persones "de dins i fora de la UE" que viuen al Regne Unit, ja que si no "el bon funcionament del mercat laboral i els serveis socials podrien estar en risc". En aquest sentit, el programa promet reduir la immigració neta anual i passa de les 273.000 persones actuals a "desenes de milers". A més, anuncia que "s'enduriran els requisits per a les beques d'investigació i estudis" per aquells ciutadans de fora de la UE. Així mateix, el programa preveu incrementar la taxa que paguen les empreses per contractar treballadors extracomunitaris; passaria de les 1.000 lliures anuals per treballador a 2.000. Mecanismes, tots ells, per garantir que la Gran Bretanya "segueix sent un pol d'atracció per al talent internacional", estableix el manifest.Un segon referèndum d'independència a Escòcia, només després del 'Brexit'Els conservadors insisteixen que "ara no és el moment de les divisions" sinó de "treballar conjuntament per aconseguir el millor acord possible" amb la UE i obtenir un 'Brexit' "que funcioni pel conjunt de la Gran Bretanya". Ara bé, no tanquen la porta al fet que Escòcia pugui celebrar un segon referèndum d'independència un cop s'hagi completat el 'Brexit'. "Perquè [el referèndum] sigui just, legal i decisiu no pot celebrar-se fins que el 'Brexit' s'hagi completat i no s'hauria de celebrar sense que hi hagi un consentiment públic en aquest sentit", alerten els conservadors.Comentaris

envia el comentari