Marine Le Pen fa vibrar Marsella

Milers de persones es congreguen a Marsella per acompanyar la candidata ultradretana al míting final de la primera volta de les presidencials franceses
Marine Le Pen a Marsella | Jordi Borràs

 

La tarda marsellesa ha començat moguda amb una manifestació al centre de la ciutat convocada per l’esquerra alternativa per rebutjar la presència de Marine Le Pen a la ciutat occitana. La marxa, que ha congregat un miler de persones, ha acabat amb enfrontaments amb la policia i s’ha saldat amb quatre detinguts. Mentrestant, al pavelló de Le Dôme, i sota una gran vigilància policial, s’hi han concentrat milers de persones vingudes d’arreu del país que no s’han volgut perdre el míting final de la campanya de la primera volta de les eleccions presidencials franceses. Una primera volta on ningú s’atreveix a pronosticar quin serà el resultat. El que sí que tothom té clar, és que aquestes seran unes eleccions clau pel futur de Le Pen, que ha jugat fort apostant per renovar la imatge del partit: des de l’abandonament de les sigles del propi Front National —al cartell electoral no apareixen per en lloc— on també ha desaparegut el clàssic logotip de la flama tricolor, fins a l’ocultació del propi cognom de Le Pen. Als cartells només s’hi llegeix un eloqüent Marine i el lema de campanya au nom du peuple. El logotip ha estat substituït per una rosa -símbol socialista-, sense espines, això sí; però de color blau, el color clàssic de la dreta. Un gest gens casual i que fa referència, sens dubte, a l’escombrada de vots que el FN pretén fer entre votants descontents de socialistes i republicans.


Entre el públic, força heterogeni, hi destaca la presència d’un bon gruix de gent jove. Famílies senceres, vells pieds-noirs però també algerians i alguns amazics que s’han identificat com a tals, però que no han volgut respondre la pregunta de què hi feien al míting del FN. La seva resposta? fer onejar ben altes les banderes amb el lema Marine Présidente.

 

Els discursos han començat amb una altra Le Pen. Marion Le Pen, neboda de la candidata. Un fet que ha cridat l’atenció dels mitjans de comunicació ja que són ben conegudes les males relacions entre les dues Le Pen i que fins i tot han portat a Marion a insinuar que es retiraria de la política. Però avui era un dia especial i precisament ha estat ella l’encarregada d’encendre el públic amb un discurs breu però contundent. Ha parlat de les arrels històriques de França, però ràpidament s’ha dedicat a atacar als altres candidats a la presidència. No ha estat fins que ha arrencat l’argumentari islamòfob i antimulticulturalista que el públic no ha vibrat fent tremolar literalment Le Dôme de Marsella. Marion ha subratllat que el FN és «l’únic partit que combatrà contra l’islamisme» si Marine Le Pen guanyen les presidencials.

 

La sala on Marine Le Pen feia el míting a Marsella plena a vessar | Jordi Borràs

 


Després ha sigut el torn d’Stéphane Ravier, senador, batlle de dos districtes de la ciutat i pes pesant del FN a la zona. Raviere ha començat picades d’ullet a la cultura provençal, citant diverses vegades l’escriptor i occitanista Frederic Mistral. També ha fet referència a la detenció i desarticulació d’un pis franc amb armes i explosius el passat dilluns a la mateixa ciutat de Marsella, però no ha estat fins que ha parlat dels pieds-noirs que ha fet aixecar el públic entre aplaudiments. Literalment ha dit que «els francesos no varem cometre crims contra la humanitat a Algèria» fent referència a unes declaracions de Macron, antic ministre socialista i actual candidat del moviment En Marche!, que havia  declarat feia un cert temps a un mitjà algerià que «la colonització era un crim contra la humanitat».

 

Seguidament ha estat el torn de la protagonista de la nit Marine Le Pen, que s’ha mostrat tranquil·la i molt segura d’ella mateixa i que ha tocat tots els pals: economia, seguretat social, educació, terrorisme, immigració i fins i tot ecologisme. Ha començat llançant dards contra els mitjans de comunicació, subratllant que anaven sistemàticament contra ella. Ha seguit el seu llarg discurs atacant el sistema, la casta -literalment- dels partits polítics tradicionals i el «bipartidisme decadent» que s’ha repartit el poder i que no ha dubtat en aliar-se per evitar que el seu partit s’acostés a la presidència. Seguidament ha centrat el seu argumentari amb un fort contingut antiglobalització com a «porta d’entrada» de terroristes, armes, drogues i sobre tot la immigració, on s’ha esplaiat una bona estona remarcant la necessitat de «tancar aquesta porta que pertany únicament als francesos». Ha fet referència a «la immigració visible», assenyalant així els trets físics de la població migrada d’orígen magrebina, i ha fet una defensa aferrissada del sistema de seguretat social francès, exigint que els recursos econòmics que s’hi destinen es prioritzessin «els de casa». A Marine Le Pen no li ha passat per alt valorar la tasca policial, demanant més recursos per als agents. Alguna cosa hi deu tenir a veure que el 57% de policies francesos hagin declarat la seva intenció de votar Marine Le Pen segons ha publicat recentment un estudi del Cevipor, un centre de recerca de ciències polítiques estatal. La cirereta del país per posar punt i final al llarg discurs de la candidata -ben bé una hora per ella sola- ha estat per fer una arenga obertament antieuropeista, fins i tot contra els seus símbols, remarcant orgullosa haver exigit el dia anterior al canal de televisió TF1, que retirés la bandera europea del plató com a condició sine qua non per acceptar ser-hi entrevistada.

 

Públic durant el míting de Le Pen | Jordi Borràs

 

En sortir de l’acte, que ha durat prop de dues hores, desenes d’antiavalots vigilaven una zona farcida de cartells electorals amb el rostre de Le Pen. A un centenar de metres de Le Dôme una enorme pintada amb lletres negres marcava terreny a la façana d’un edifici: Raige Against The Marine, deixant clar que a Marsella, com a tota França, Le Pen aixeca tantes passions com oposicions. La funció seguirà diuemnge a la nit amb els resultats de la primera volta. Veurem si a Marine Le Pen li ha sortit rodona la jugada d’amargar-se el cognom.

 

Per veure la galeria de fotos del míting fes clic aquí.

 

Per veure la galeria de fotos de la manifestació antifeixista que ha tingut lloc abans del míting fes clic aquí.Comentaris

envia el comentari