Escòcia vol una consulta sobre la independència un cop conclogui el procés del Brexit

La ministra principal, Nicola Sturgeon, defensa la necessitat de consultar als escocesos sobre la seva continuïtat al Regne Unit una vegada conclogui el procés de sortida del Regne Unit de la UE
La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon | FLICKR

 

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha defensat aquest diumenge la necessitat de consultar als escocesos sobre la seva continuïtat al Regne Unit una vegada conclogui el procés de sortida del Regne Unit de la UE, el conegut com a Brexit. "Al final del procés del Brexit, Escòcia haurà de triar el seu futur (...). Crec que que la gent d'Escòcia hauria de poder triar sobre el seu futur", ha afirmat Sturgeon en una entrevista a la BBC.

 

  

Quant a les eleccions del proper 8 de juny, Sturgeon ha defensat l'opció del seu partit, el Partit Nacionalista Escocès (SNP) per exercir una oposició potent davant la previsible majoria del Partit Conservador. "Necessitem una oposició enfortida perquè rendeixin comptes", ha apuntat. Així, ha llançat un dard al Partit Laborista i ha assegurat que "l'única oposició eficaç setmana rere setmana" a Westminster és la del SNP.

 


Sturgeon ha advocat pel vot nacionalista també com a via perquè la postura d'Escòcia sigui escoltada en les negociacions del Brexit i ha recordat que el Govern escocès va plantejar un pla per romandre al mercat únic europeu, però la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, "ho va descartar a la primera". La líder escocesa ha arremès contra May pels recents comentaris en una entrevista en la qual la primera ministra va comparèixer amb el seu marit. Llavors Philip May va bromejar amb que era ell qui treia les escombraries i la primera ministra va comentar que "hi ha treballs d'homes i treballs de dones". "El meu marit cuina i jo faig el treball de dones de governar el país", ha apuntat la ministra principal escocesa a l'entrevista d'aquest diumenge.

 

Mentre, la líder del Partit Conservador a Escòcia, Ruth Davidson, ha defensat que no se celebri un nou referèndum d'independència d'Escòcia almenys en una generació, 35 anys. En concret s'ha referit a l'Acord d'Edimburg pel qual es consensuava la celebració del referèndum de 2014 entre el Govern britànic i l'escocès. "Quan Nicola Sturgeon va signar l'Acord d'Edimburg i va dir que respectaria el resultat, jo la vaig creure. Va dir que seria per una generació. Treballarem perquè sigui així. Això és quelcom que ha decidit ja el poble d'Escòcia", ha apuntat Davidson, segons recull el diari escocès 'The Scotsman'.

 

En ser interrogada per quant temps creu que significa una generació, Davidson ha citat l'ex ministre principal escocès Alex Salmond, del SNP de Sturgeon. "Quina va ser la definició d'Alex Salmond? Va dir que entre 1979 i 2014 havia passat una generació. Em val", ha apuntat. No obstant això, Salmond es referia al primer referèndum de descentralització de 1979 i al segon, de 1997, pel qual es va crear el Parlament escocès. Ara Salmond argumenta que el Brexit i el suport electoral del SNP són motius suficients per abandonar la postura de "un referèndum per generació".
Comentaris
Com la vas cagar Cameron
Ara UK ja té neverendum escocès. Si haguessis escoltat Rajoy, UK no tindria aquest problema sortit del no-res.
4

envia el comentari