Escòcia no va de "farol": farà un segon referèndum si hi ha un 'Brexit dur'

Per la seva part, la primera ministra britànica, Theresa May, evita parlar de 'Brexit dur'
Nicola Sturgeon, a l'octubre | Reuters

 

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha assegurat en una entrevista a la BBC britànica que si es produeix un hard Brexit Escòcia estaria legitimada a fer un segon referèndum: "Estarien cometent un gran error –el govern britànic– si pensen que anem de farol. Quan ens van dir: Escòcia no deixis la Gran Bretanya, lidera la Gran Bretanya, vam votar també continuar a la UE".


Això, diu Sturgeon, canvia radicalment en el moment que Gran Bretanya decideix sortir de la UE: "Ara estem enfrontant-nos a una sortida. Si la nostra veu és completament ignorada, ens hem de preguntar a nosaltres mateixos si volem la direcció que està agafant el país. En aquestes circumstàncies el correcte seria que Escòcia tingués l’oportunitat de decidir".

 

Sturgeon també ha parlat vagament de dates. Descarta que es faci el referèndum aquest 2017, però diu que, en cas de hard Brexit, no esperan molt de temps.


Theresa May: "No admeto els termes de Brexit dur o tou"

 

La primera ministra britànica, Theresa May, ha rebutjat aquest dilluns que un Brexit "dur" sigui "inevitable", i ha negat que el Regne Unit hagi d'elegir en les seves negociacions de ruptura amb la UE entre frenar la immigració i mantenir el seu accés al mercat comunitari.

 

"S'equivoquen els que diuen que estic parlant d'un Brexit dur i que és inevitable", ha dit, interrogada sobre l'entrevista televisada d'aquest diumenge, la primera que concedeix aquest any. "No admeto els termes de Brexit dur o tou. El que estem fent és intentar aconseguir un acord ambiciós", ha afirmat.

 

May va negar a Sky News que el Regne Unit estigui davant d'una "elecció binària" sobre les restriccions a la immigració –raó fonamental del divorci amb la UE– i l'accés dels productes britànics al mercat comunitari, el seu principal destí.Comentaris

envia el comentari