Els EUA acusen Damasc d'utilitzar un crematori per ocultar execucions massives

El Departament d'Estat afirma tenir proves fotogràfiques d'una presó prop de Damasc on suposadament s'incineraven els cadàvers
El president dels Estats Units, Donald Trump | Europa Press

 

Els Estats Units han assegurat que el règim del president sirià, Bashar al Assad, ha construït un crematori dins de la presó militar de Sednaya, als afores de Damasc. El subsecretari d'Estat per a Orient Pròxim en funcions, Stuart Jones, ha explicat que aquestes instal·lacions podrien utilitzar-se per desfer-se dels cadàvers de presos. A més, ha assegurat que allí s'han perpetrat execucions en massa de milers d'interns durant els sis anys que dura ja la guerra de Síria.

  

 

 

"Algunes fonts fiables afirmen que molts dels cossos han estat enterrats en fosses comunes. Ara creiem que el règim sirià ha instal·lat un crematori a la presó de Sednaya per desfer-se de les restes dels presos sense deixar amb prou feines proves", ha explicat Jones en roda de premsa. Amb el suposat crematori s'encobririen els assassinats perpetrats en aquesta presó, per la qual cosa Washington ha decidit denunciar aquest fet davant la comunitat internacional, ha indicat Jones, que ha mostrat durant la compareixença diverses imatges que recolzarien aquestes acusacions.


El passat mes de febrer, Amnistia Internacional va informar que entre 20 i 50 persones de mitjana són penjades cada setmana a la presó militar de Sednaya, al nord de Damasc, i estima que entre 5.000 i 13.000 persones han estat executades allí durant els quatre primers anys de la guerra. 

 

Jones també s'ha referit a la iniciativa per implantar "zones de reducció de la tensió" a Síria, una iniciativa negociada sota els auspicis de Rússia i amb el suport d'Iran i Turquia durant els contactes entre faccions sirianes mantingudes la setmana passada a Astanà, la capital de Kazakhstan. "A la vista dels fracassos d'anteriors acords d'alto-el-foc, tenim motius per ser pessimistes", ha apuntat Jones.

 


Jones ha denunciat que el Govern d'Al Assad ha perpetrat bombardejos, atacs químics, assassinats extrajudicials i ha provocat la mort de civils i rivals polítics, i que no obstant això Rússia i Iran mantenen el seu suport al règim. "Aquestes atrocitats han estat perpetrades pel que sembla amb el suport incondicional de Rússia i Iran", ha retret. A més, també ha indicat que encara no ha presentat aquestes proves a les autoritats russes, però que espera que Moscou ajudi a pressionar al Govern d'Al Assad. Comentaris

envia el comentari