El Govern britànic diu que un referèndum a Escòcia causaria "divisió i danys econòmics"

Corbyn s'oposa a la convocatòria però assegura que no la bloquejarà si arriba a ser votada al Parlament de Londres

El Govern britànic ha assegurat aquest dilluns que la celebració d'un nou referèndum d'independència a Escòcia portaria més divisió i provocaria danys econòmics en un moment crucial per al futur del país, quan afronta la seva sortida de la Unió Europea.

 

"L'evidència mostra clarament que la majoria de les persones a Escòcia no volen un segon referèndum d'independència. Un altre referèndum seria divisivo i causaria una enorme incertesa econòmica en el pitjor moment possible", ha afirmat un portaveu de l'Executiu de Londres, en un comunicat.

 

El portaveu de May ha recordat que el referèndum d'independència a Escòcia va ser el 2014 i que el mateix Executiu d'Edimburg va defensar que fos l'única votació sobre el tema. "Fa només poc més de dos anys que Escòcia va votar decisivament a favor de romandre com a part del Regne Unit en un referèndum que el mateix Govern d'Escòcia va definir com 'una votació única en una generació'", ha assenyalat.


Per la seva banda, el líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, ha assegurat que la seva formació no dona suport a la celebració d'un segon referèndum d'independència però ha deixat clar que si la consulta és aprovada pel Parlament d'Edimburg, els laboristes no la bloquejaran a Westminster.

 

"Si hi ha un segon referèndum d'independència, el Partit Laborista s'oposarà a la independència perquè no va amb els interessos de cap part del país una ruptura del Regne Unit", ha afirmat Corbyn, en una sèrie de missatges publicats en el seu compte oficial de Twitter. "No obstant això, si el Parlament escocès aprova tenir un segon referèndum d'independència, el Partit Laborista no bloquejarà aquesta decisió democràtica a Westminster", ha afegit.

 

Corbyn ha subratllat que els laboristes votaran en contra de convocar la consulta al Parlament escocès i ha recordat que el referèndum del 2014 va ser "decisiu" i que no "hi ha ganes" perquè se celebri una altra consulta popular.

 

El Govern britànic i el líder dels laboristes han reaccionat així després de l'anunci de la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, qui ha assegurat aquest dilluns que demanarà autorització al Parlament d'Edimburg per aplicar la secció 30 de la legislació escocesa, que permet la convocatòria d'una consulta popular.

 

El seu objectiu és poder convocar un referèndum d'independència entre octubre del 2018 i la primavera del 2019 perquè els escocesos votin sobre el seu propi futur tenint en compte les conseqüències de l'aplicació del Brexit.
Comentaris
Fart d'hipocrites
Em sembla que ens ho passarem molt bé els propers mesos amb els processos paral·lels cap als referèndums a Catalunya i a Escòcia (i a Irlanda del Nord, i a Gibraltar...). Se li ha girat feina a l'Expert Independent de les Nacions Unides ...
Pepo
Escòcia no vol Brexit, per tant aquesta vegada el SÍ serà massiu. Aquest referèndum es farà de ben segur. I la UE estarà esperant amb els braços oberts aquesta part del Regne Unit, que vol romandre a la UE. Després serà Irlanda del Nord, que reclamarà referèndum de reunificació amb Irlanda.
Marcelramon
Mica en mica i per efecte natural, s'anirà configurant l'Europa de les nacions naturals, en contra dels Estats polítics, per altre banda les monarquìes son un entrebanc i un llast, per fer una Europa unida, o uns Estats Units d'Europa, masses reis i reines,..com s'ho farien?...per torns?,..si el EUA no tenen reis, els EUE tampoc ens cal.

envia el comentari