El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El terror global es llança contra Barcelona
  • CA
La Rambla minuts després de l’atemptat terrorista | Jordi Borràs

 

El terrorisme gihadista ha colpejat durament aquest dijous la ciutat de Barcelona. Al voltant de les 5 de tarda, una furgoneta ha atropellat a gran velocitat desenes de persones a la Rambla, provocant la mort de com a mínim 13 vianants després de recórrer fins a 600 metres per sobre de la vorera. A més, segons l’últim balanç de víctimes, hi ha un centenar de persones ferides, 15 de les quals estan en estat molt greu, i lamentablement, podrien incrementar el balanç de morts. Estat Islàmic ha reivindicat l’autoria de l’atemptat a dos quarts de nou de la nit.

 

Els Mossos han confirmat que el conductor de la furgoneta, que no aniria armat, encara no està detingut, mentre que s’ha produït la detenció de dues persones, una nascuda a Melilla i l’altra al Marroc, que han estat detinguts a Alcanar i a Ripoll respectivament. De fet, els Mossos han assegurat que investiguen la connexió possible entre l’explosió d’Alcanar i l’acte terrorista d’aquest dijous. 

 

En un primer moment s’havia informat que el presumpte autor o autors de l’atac s’havien atrinxerat en un bar amb ostatges, però posteriorment els Mossos ho han desmentit. L’actuació dels Mossos ha estat molt ràpida. En pocs minuts el centre de la ciutat s’ha tancat totalment al trànsit i la majoria d’establiments han baixat les seves persianes. També s’han desallotjat grans superfícies com el Corte Inglés, on inicialment s’havia informat d’un tiroteig que els Mossos també han confirmat que era una falsa alarma.

Minuts després de produir-se l’atropellament massiu, els Mossos d’Esquadra ja havien confirmat que es tractava d’un atemptat terrorista pel fet que havia estat una acció deliberada contra els vianants que passejaven per la Rambla. Però no tot ha acabat aquí. Unes hores més tard, dos Mossos d’Esquadra han estat atropellats per un vehicle que no s’ha aturat en un control policial a la Diagonal, a la sortida de Barcelona. El vehicle finalment ha estat aturat davant de l’edifici Walden, a Sant Just Desvern, on han aconseguit abatre el fugitiu. També s’ha trobat una segona furgoneta a Vic relacionada amb els atemptats.

 

Hi ha almenys 13 víctimes mortals

 

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha informat als mitjans que hi ha almenys 13 morts i que s’ha activat un dispositiu antiterrorista. També ha fet una crida a la ciutadania perquè segueixi les instruccions dels Mossos d’Esquadra. El president Puigdemont ha confirmat uns minuts més tard que hi ha una vuitantena de ferits. Molts d’aquests ferits han estat traslladats a l’Hospital del Mar de Barcelona, a l’Hospital de Sant Pau i a l’Hospital Clínic. Centenars de ciutadans s’han apropat als hospitals per donar sang, fins al punt que els serveis mèdics han hagut d’anunciar que ja hi ha prou reserves per atendre tots els ferits.

 

Condemna unànime a la barbàrie

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut al vespre per condemnar “enèrgicament” l’atemptat terrorista a Barcelona: “Entre tots doblegarem aquells que intenten confrontar civilitzacions amb l’ús de la violència”, ha assegurat el president de la Generalitat, que ha afegit que “Catalunya ha estat, és i serà terra de pau i de benvinguda, i no deixarem que una minoria acabi amb la nostra manera de ser”. 

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha transmès el seu “sentit” condol a les víctimes i familiars. “Barcelona és una ciutat cosmpolita i ho continuarà sent“.

 

Les reaccions s’han han produint a tot al món a mesura que s’anaven coneixent més detalls sobre l’atemptat. Emmanuel Macron, Theresa May i Angela Merkel, entre d’altres, han expressat la seva solidaritat amb les víctimes.

 

26 francesos

 

El Ministeri d’Afers exteriors de França ha informat aquest divendres que almenys 26 ciutadans francesos han resultat ferits aquest dijous en l’atemptat que ha tingut lloc en a Barcelona. Les autoritats franceses han indicat que el ministre d’Exteriors, Jean Yves Li Drian, visitarà la ciutat aquest divendres a la tarda per visitar a les víctimes -de les quals onze es troben en estat greu-. Així mateix, el comunicat assenyala que el Consolat de França a Barcelona es troba en contacte amb les autoritats espanyoles a tot moment.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa