Relocalització: quan la indústria torna a casa

Després de més de dues dècades de deslocalitzacions, la relocalització industrial semblava un fenomen impossible, però que s'està produint de forma creixent a Catalunya
L'empresa de joguines Comansi. | Comansi

 

El paisatge industrial canvia. Si a partir de la dècada dels 80 les empreses començaven a deslocalitzar la seva producció a països subdesenvolupats amb l'objectiu d'obtenir un major marge de beneficis i reduir costos, ara tornen a casa pel mateix motiu. Els canvis en la demanda, els avenços tecnològics, juntament amb l'augment dels salaris i dels drets laborals dels treballadors de països com la Xina o l'Índia, han propiciat una nova oportunitat per a recuperar la indústria que havia marxat.

 

D'això es tracta la relocalització, també coneguda com a reshoring, un nou fenomen que consisteix en tornar a transportar la indústria als països més desenvolupats. Tot i que és molt nou, està tenint gran importància en els països més desenvolupats, en concret als EUA i Europa. Es calcula que en els 5 últims anys tan sols als Estats Units s'han establert més de 500 empreses que han retornat al país, creant així més de 200.000 llocs de treball.

 

Després de més de dues dècades de deslocalitzacions, la relocalització industrial semblava un fenomen impossible, però que s'està produint de forma creixent a Catalunya. El mercat català ha guanyat pes en la indústria, ja que més del 50% de les empreses prefereix produir aquí o escollir-ne proveïdors catalans, i la dependència cap a l'estranger s'ha reduït a un 30%, segons el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat.


La Xina ja no és "low cost"

 

La "ganga" de produir a la Xina ja no és el que era abans. Amb l'augment dels salaris, la millora en les condicions laborals i els costos de transport, produir a l'estranger ja no és tan rendible com ho era fa vint anys. El gegant asiàtic ha passat a ser un dels països més desenvolupats econòmicament parlant, i ara són les empreses xineses les que deslocalitzen o externalitzen la seva producció per anar a la recerca d'una mà d'obra més barata.

 

Cada vegada més empreses catalanes aposten per a una producció aquí, incentivant l'economia local i essent més properes al client. És el cas de Comansi, una empresa de joguines amb més de 50 anys d'història i una presència en el mercat internacional que va apostar per a produir a la Xina i que des de fa uns anys ha tornat a Catalunya. Anna Olivé, product manager de l'empresa afirma que "vam decidir tornar a Catalunya per tal d'adaptar-nos millor a una demanda molt canviant, evitant així tenir un excés de stock o quedar-nos sense productes durant uns mesos" en delcaracions al Món.

 

Comansi ha deixat de produir a l'Àsia, però segueix fent-ho a Europa. "Ja que el nostre mercat principal es troba al continent europeu, produir-hi ens permet estar a prop del mercat i adaptar-nos més ràpid a les necessitats canviants d'aquest". Tot i així, l'empresa compta ara amb una planta a Sant Boi del Llobregat d'una magnitud de 3.000m2, suposant gran part de la seva producció. Segons Olivé, el fet de tornar a produir a Catalunya "suposa un millor control del procés productiu, així com una millor adaptació de les necessitats del mercat, encara que siguin petites". Com a principal inconvenient, la product manager senyala "la capacitat de producció en cas que es dispari molt la demanda".

 

Daniel Comansi, Director General de l'empresa de joguines | Comansi

 

Un dels inconvenients de produir a l'exterior, és també el fet de traslladar les mercaderies d'un lloc a l'altre. Tal com indica la Product Manager "preferim evitar els transports marítims i incentivar la indústria local" ja que el fet de tenir les plantes de producció aquí suposa una reducció de costos. 

 

Un altre dels casos de l'èxit que suposa produir al país d'origen és l'empresa de moda infantil Cóndor, fundada l'any 1898 a Arenys de Mar i que actualment exporta arreu del món. En un sector amb tanta competència com és el tèxtil, i on les grans marques produeixen en països en desenvolupament, Roser Ramos, directora general de l'empresa, afirma que "la competència que fabrica a l'estranger normalment fa un producte de baixa qualitat per poder tenir un preu molt barat i poder vendre amb un gran marge. No és comparable la qualitat dels nostres productes amb els de la competència".

 

Pel que fa als avantatges de produir ara a Catalunya la Directora opina que en són molts, però sobretot la capacitat de "controlar les nostres produccions i la qualitat dels nostres productes. El més important és que ocupem a més de 200 persones directament i altres tantes indirectament també a Catalunya amb tallers" segons ha afirmat en declaracions al Món.

 

 


La tecnologia, la nova aliada de les empreses

 

La digitalització, la robòtica, les pantalles o les impressores 3D han estat avenços tecnològics que han marcat la nostra era i han tingut efectes en l'economia i el sector industrial. El President d'ASIETEC, Pedro Gómez considera que el present és el naixement de la indústria 4.0, descrivint-la com "la que ve determinada per la interconnexió entre les indústries, la sensorització, la visió intel·ligent o la realitat augmentada".

 

Tot i que la tecnologia pot suposar un efecte positiu en incentivar el retorn de la indústria, pot ser un factor negatiu en la generació de llocs de treball. Segons l'Informe de la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament de l'any 2016, la utilització de la tecnologia i dels robots podria suposar una amenaça per dos terços dels llocs de feina i facilitar la relocalització en els països desenvolupats.

 

Robòtica | ACN

 

L'informe del Banc del Desenvolupament coincideix en aquest aspecte, argumentant que la utilització de robots podria suposar un efecte més "significatiu" en els països desenvolupats, i afectar sobretot als llocs de treballs que necessiten una qualificació més baixa.

 

Així doncs, la indústria està tornant, i segons els recents estudis aquest retorn serà més explícit en un futur. Però amb això ens trobem en l'amenaça que la mà d'obra sigui substituïda per la tecnologia (un fenomen que en el present ja s'està donant) i que aquesta relocalització no es vegi marcada per l'oportunitat de generar llocs de treball.

 Comentaris
Som i serem
Si a Catalunya és el que és tenint al davant un estat que no li a posat les coses fàcils (per no usar altres qualificatius), que podriem ser sent lliures? ...
0

envia el comentari