El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pressió sobre l’ecomomia espanyola, en el punt de mira dels mercats segons Financial Times
  • CA
El rei Felip VI | @CasaReal

En una intervenció insòlita en democràcia, el monarca espanyol, que segons la Constitució espanyola ha de mantenir una posició política neutral, va enviar un missatge televisat en què donava via lliure al govern espanyol per actuar contra Catalunya. No va fer cap referència a la brutalitat policial, però va pronunciar una frase molt significativa: “L’economia espanyola pot estar en risc”. La reposta aquest matí s’ha fet notar a l’IBEX-35, que ha registrat caigudes que han situat l’indicador a nivells del març del 2017, amb repercussions en totes les cotitzades, especialment tota la banca espanyola. 

 

I el diari econòmic més important del món, el Financial Times, ha posat l’economia espanyola en el centre de l’anàlisi, considerant que és en el centre de les preocupacions dels mercats financers mundials. Aquest diari fa una llista dels tres temes que considera claus per als analistes i inversors, i el primer és Espanya, les accions de les seves empreses i el venciment de deute que té a les portes, que podria disparar la prima de risc si el Banc Central Europeu no continués comprant deute espanyol a uns interessos simbòlics. “El venciment de bons espanyols s’accelera i les accions de Madrid estan sota una forta pressió”, diu el diari, que recull la valoració de Moody’s, agència de qualificació creditícia, que “les tensions tenen implicacions negatives en el deute sobirà espanyola, perquè compliquen el procés legislatiu, inclosos els pressupostos del 2018″. Efectivament, el PP no té ara per ara suport al Congrés, després que el PNB es fes enrere justament per les detencions produïdes a Catalunya i l’agressivitat creixent de l’Estat. 

 

El FT recull que “abans del referèndum, el ministre d’Ecomomia havia anunciat que la presentació del pressupost s’havia demorat”, i conclou que “és possible que ho faci encara més perquè és difícil que el PNB doni suport a iniciatives d’aquest govern en el futur”. Per darrere de la pressió sobre l’ecomomia espanyola hi ha dues qüestions més: La concentració de bancs a la Xina i la debilitat del dòlar.        

 

 

 

“Assumpte controvertit”

 

El diari de referència mundial explica que “els inversors venen el deute públic d’Espanya i surten de la seva borsa a mesura que les tensions polítiques sobre Catalunya s’aprofundeixen, mantenint el país en uns marges més estrets que els dels mercats europeus més amplis”. De fet, avui els parquets europeus han obert en verd novament. També explica que “el rendiment del deute referencial espanyol a 10 anys augmenta en uns 6,6 punts bàsics fins a l’1,785% -és la prima de risc i l’interès que ha de pagar Espanya per rebre finançament-, i el deixa al nivell més alt des del març. Per contra, afegeix, el bo alemany, que és la referència per marcar la prima de risc de la resta de païsps, “ha baixat 3,2 punts bàsics fins a situar-se al 0,43%”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa