La UGT denuncia un "frau" en els contractes temporals que “haurien de ser indefinits”

Els contractes de menys d’un mes han crescut un 70% en vuit anys, la majoria a través d’empreses de treball temporal
El secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, i la secretària de Política Sindical, Nuria Gilgado | ACN

 

En un informe presentat aquest dimecres sobre l’evolució de la contractació temporal a Catalunya, la UGT ha denunciat que s’està produint “un frau” en “molts contractes temporals que haurien de ser indefinits”. En aquest període, els contractes temporals s’han incrementat quatre punts percentuals, i l’any passat van representar el 87% del total. En el que portem d’aquest any, la xifra arriba a gairebé 9 de cada 10 contractes que es signen. Concretament, destaca l’augment dels contractes inferiors a un mes, que han pujat un 70%, mentre que els de major durada s’han reduït. Des del sindicat han assenyalat les empreses de treball temporal (ETT) com a principals responsables d’aquesta situació, ja que un 23% de la seva contractació no supera les 24 hores de durada.

 

Segons la secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Nuria Gilgado, “hi ha un clar abús de la contractació temporal”. Des del sindicat estan convençuts que aquest tipus de contractes s’allarguen de manera “il·legal” perquè així les empreses obtenen una “flexibilitat gratuïta”. A més, denuncien que d’aquesta manera els treballadors no tenen la representació sindical corresponent per defensar els seus drets laborals.


Des de la UGT, apunten els contractes d’obra i servei com una dels principals focus d’aquest “frau”. En el període 2008-2016, han crescut un 83% els que de menys d’un mes, la gran majoria a través d’ETT. “Aquests contractes no s’haurien de poder fer a través d’ETT perquè poden durar entre 3 o 4 anys”, ha criticat el secretari de Polítiques Sectorials, José Antonio Pasadas.

 

Pasadas ha alertat que la temporalitat es pot “cronificar” a través de les ETT. Des del 2008, aquestes empreses han signat un 36% de contractes més, passant a representar gairebé una quarta part de la contractació temporal anual. Destaca l’augment dels contractes de menys d’un dia, que han crescut en 67.000 persones, un 89%. Tot i això, els de més de 30 dies representen “al voltant del 45%” del total, i “aquí és on es podria produir un major frau”.

 

La temporalitat també ha anat acompanyada d’un augment de la rotació. En comparació amb el 2008, ha crescut el nombre de persones amb més de cinc contractes a l’any en empreses d’aquest tipus. L’índex de rotació laboral de les ETT és de 4,10 contractes per persones, mentre que la mitjana a Catalunya és de 2,5.

 

Indústria i edat

 

“No podem parlar de recuperació si un sector com la indústria no es recupera”, ha subratllat Pasadas. Tot i l’augment dels contractes industrials en 205.000 persones, s’han reduït un 23% els indefinits i han crescut un 168% els temporals.

 

Finalment, l’informe també posa de relleu que els joves menors de 20 anys són l’única franja d’edat en què la contractació s’ha reduït.
Comentaris
Evident
Amb tant immigrant sense papers hi ha per triar i remenar, això es jauja per l'empresari deshonest.
Pere
Perquè no et fas tu empresari i veuras la que si cou , parlar amb la nòmina segura és molt fàcil
A caram, Pere
Així que tú ets un empresari deshonest.
Rigidesa es pobresa
Tambe hi ha frau en gent que un cop els has contractat deixen de ser "treballadors" . No al matrimoni laboral

envia el comentari