Barcelona és la ciutat de l’Estat on més creix el preu de compra de l’habitatge

La capital catalana se situa quatre punts per sobre d'un augment mitjà del 8,24%, que iguala els nivells del 2011

Segons el XXV Informe sobre el mercat de l’habitatge presentat pel grup immobiliari Tecnocasa, Barcelona és la ciutat de l’estat espanyol on més creix el preu de compra de l’habitatge. L’augment respecte al primer semestre de l’any anterior ha estat del 12,73%, mentre que la mitjana a tot l’Estat s’ha situat en un increment del 8,24%. La segona ciutat on més puja és l’Hospitalet de Llobregat, amb un augment del 7,75%. D’aquesta manera, el mercat de preus recupera les xifres de l’any 2011, i continua amb una tendència creixent des de l’any 2014. “S’està recuperant part del preu que es va perdre arran de la crisi”, ha apuntat Lázaro Cubero, director del Departament d'Anàlisi i Informes del Grup Tecnocasa. Tot i això, els índexs encara estan lluny del 2006, quan el preu mitjà del metre quadrat era de 3.500€, a diferència dels 1.811€ actuals.


Sobre la possibilitat que aquest augment de preus estigui generant una “nova bombolla immobiliària”, Paolo Boarini, conseller delegat de Tecnocasa, ha assegurat que “estem lluny d’aquesta situació”. “Els indicadors de risc dels bancs estan en la mateixa línia que els últims quatre semestres”, ha justificat.

 

Segons el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador de l’informe, “el mercat immobiliari està en una situació de polarització”, ja que la pujada dels preus es concentra a les grans ciutats com Barcelona o Madrid. També són els llocs on més s'ha incrementat el valor de les hipoteques, un 11,3%. L'augment a tot l'Estat ha estat del 5,7%, amb un preu mitjà de 375€ mensuals.


En el cas de la capital catalana, Lázaro Cubero ha assenyalat que “la recuperació del mercat va més ràpid que a altres ciutats”. Això es veu reflectit en el volum total de compra-venda de pisos. Si comprem amb l’any 2005, a Barcelona s’han venut un 19,7% menys d’habitatges, lluny encara dels nivells previs a la crisi econòmica però molt per sobre el 48,6% menys de pisos venuts a tot l’estat espanyol.

 

Des de Tecnocasa també han volgut destacar la baixada del mercat d'habitatges d’obra nova. Segons dades del Ministeri de Foment, a Barcelona només 101 dels pisos venuts de mitjana cada mes han estat de nova construcció. “L’habitatge nou està baixant lleugerament de preu i el de segona mà està creixent”, ha explicat García-Montalvo.

 

Segons el catedràtic de la UPF, “alguna cosa de la recuperació econòmica està arribant a la ciutadania”. Com a mostra ha posat el consum, “que està creixent de forma desbordada”, i el turisme nacional, “que està omplint els hotels”. El coordinador de l'informe considera que això també té un impacte en el sector immobiliari, ja que “s’ha reduït la incertesa” i “hi ha més gent disposada a comprar”.

 

Grans inversors

 

“S’insisteix molt en els grans inversors que compren blocs de pisos sencers, però la proporció és la mateixa que el 2014”, ha afirmat García-Montalvo. En concret, un 28,74% dels habitatges comprats aquest semestre a tot l’Estat han estat adquirits per inversors. Tot i que la xifra s’ha mantingut entorn a aquests valors des del 2014 (27,93% el 2014, 27,15% el 2015, 26,54% el 2016), Lázaro Cubero ha assenyalat que avui “està en el seu màxim”. Segons Cubero, els inversors es mantindran al mercat mentre hi hagi “preus atractius”, es segueixi produint una “revalorització dels pisos” i hi hagi una “rendibilitat dels lloguers”.

 

D'altra banda, José García-Montalvo considera que “s’alarma a la població i es generen més inversors” quan es diu que el preu de l’habitatge creix més de pressa del que indiquen les dades dels darrers anys.

 

Preu de venda

La meitat dels pisos venuts per Tecnocasa a Barcelona el primer semestre de 2017 tenien un preu d’entre 100.000 i 200.000 euros. Tot i això, aquesta xifra ha baixat gairebé vuit punts respecte al mateix període de l’any anterior, i en canvi han pujat un 10% les vendes d'habitatges que es troben entre els 200.000 i els 300.000 euros.

 

Finalment, les dades de l’últim semestre mostren que s’ha reduït un 8% la diferència entre el preu inicial d’oferta d’un immoble i aquell al qual s’acaba comprant. “El 2014 el comprador tenia la paella pel mànec, però això s’ha anat equilibrant”, ha conclòs Cubero.Comentaris
Perfecte
Això es soluciona amb mes turisme i més immigració.

envia el comentari