Txarango: "Estem decebuts amb el nostre poble"

El grup català mostra el seu disc més solidari cedint part dels seus drets d’autor a diferents col·lectius socials, i asseguren que “la música és un llenguatge entre els pobles”
‘El Cor de la Terra’ és el disc més solidari que ha tret el grup de Ripoll. La meitat dels drets d’autor de les seves cançons pertanyen a col·lectius amics. | Cristóbal Castro

 

 

Txarango ja torna a ser aquí. Acaben de presentar el seu disc més solidari, ‘El Cor de la Terra’. El grup ha cedit la meitat dels drets d’autor de les seves cançons a diferents col·lectius que vetllen per les persones més desafavorides. En aquesta entrevista a El Món, els ripollencs es mullen sobre el panorama polític català, carregant contra aquells que hi ha al poder gràcies a la societat que els vota, de la qual se senten “decebuts”, titllen de “criminal” la falta de resposta del seu poble a les persones refugiades, demanen “desobediència” al Govern, i lamenten que “la dreta catalana aixequés l’estelada” per apropar-se a la població amb l’excusa de tenir “un enemic en comú”.


Han estat viatjant durant molt temps abans de treure aquest nou disc. De què els ha servit?

Alguer Miquel: En l’últim any hem viscut moltes coses, i hem acabat de constatar que la música és un llenguatge de pau entre els pobles. Nosaltres sempre hem treballat en el camp emocional, i ara som molt conscients de la força que pot tenir això.

 

Han cedit part dels drets d’autor d’aquest àlbum a diferents col·lectius. De quins grups estem parlant?

Sergi Carbonell: Hi ha de tot. Són 14 col·lectius, molts de diferents àmbits. Des de la immigració, amb associacions com Stop Mare Mortum o Proactiva Open Arms, fins a Sant Joan de Déu o la Fundació el Maresme…

AM: Hem acabat teixint una xarxa de complicitats. La gent que entri a la nostra pàgina web a escoltar una cançó, podrà acabar a un espai important com aquests.

SC: El fet que hàgim anat mostrant mica en mica cada cançó fa que a cada col·lectiu li puguem donar  la importància que té.

 

El procés de creació del seu tercer disc els ha servit per constatar que “la música és un llenguatge de pau entre els pobles” | Cristóbal Castro

 


Degut que les cançons van dedicades a aquests grups, les seves lletres són més directes i punyents que en altres discs?

AM: Hem mantingut el llenguatge. Sí que és cert que a mida que anem creixent les coses cada cop s’escriuen de manera diferent, però hem intentat que les cançons tinguin un llenguatge senzill i universal, que és el que ens fa pensar que junts es poden fer coses molt grans, i que la vida és una cosa a celebrar. La música et connecta amb l’ara i aquí, i permet ordenar el pas del temps. En el fons el que hi ha és una connexió de saviesa. Hi ha societats que estan molt connectades amb el present. Per exemple, n’hi ha que són molt alegres i ballen molt, i això és símptoma de salut. El disc no és un manual de com veiem el món ara. Acaba sent un crit a la vida, un reflex de les coses que hem vist als llocs que hem estat.

SC: També ha sigut part del procés de creixement. El disc l’hem anat creant en paral·lel a tots els viatges que hem fet aquest any, i després dels primers vam veure que estàvem bastant fotuts i que les cançons ens estaven sortint molt enrabiades i molt tristes. Però després vam reflexionar i ens vam adonar que en tots aquests llocs on havíem estat tocàvem cançons alegres i vitalistes… Va ser quan vam veure que havíem d’intentar tornar a fer aparèixer aquesta alegria.

 

Senten que tenen el deure de fer aquest tipus de música?

AM: Tenim el deure com a persones. El que tu desencadenes té una incidència en una direcció o una altra. Nosaltres tenim el mateix deure que té una persona que escriu o que fabrica bicicletes. Al final tothom ha de pensar què està generant en el seu temps i què representa la seva vida respecte el món.

Àlex Pujols: El fet de poder arribar a molta més gent sí que ens crea responsabilitat, i l’altaveu de Txarango és prou gran com per utilitzar-lo en aquesta direcció.

AM: Però ha estat un aprenentatge. Nosaltres fem música perquè ens fa feliços. Ho entenem com un joc entre amics. La nostra música és una arma, i és el que ens permet tenir una línia de participació. Al final, tots els projectes tenen la mateixa responsabilitat. Si l’utilitzes estàs fent el que nosaltres creiem que s’ha de fer. I si no, segurament estàs derivant tot el que tu podries desencadenar a la maquinària de la nostra societat.

 

Per tant, demanarien que tots els grups tinguessin una vocació combativa?

AM: Cadascú ha de fer el que pot. Nosaltres ens sentim a gust havent construït el nostre projecte i havent-lo portat així.

 

Txarango lamenta la “criminal” falta de resposta de la nostra societat a les crisis humanitàries. | Cristóbal Castro

 

Els que tenen una responsabilitat més gran, degut al seu poder, són els polítics. Què pensen sobre la seva actuació davant crisis humanitàries com la de les persones refugiades?

AM: Hi ha una societat que no vol ser responsable de la seva falta de resposta. Ara, el que no entenem bé és que “el Govern està a dalt” i que “els polítics tenen el poder”. Això és mentida. La gent que mana, mana perquè la gent del carrer els ha posat allà on són. I al final el nostre desencantament no és només amb la classe política; és amb el nostre entorn. Nosaltres estem decebuts amb el nostre poble. La gent que mana són un mirall del que la gent del carrer vol. Potser hem d’anar a les escoles i treballar una educació cultural i emocional, perquè desencadeni en tenir uns polítics i uns mitjans millors, i així poder crear una societat més responsable. M’entristeix molt la falta de resposta de la nostra societat. És criminal. I ells, els polítics, no se la jugaran. Catalunya és un país europeu, que forma part d’un projecte de fortalesa d’una bombolla que ha homologat el món des de la colonització. Aquí votem la dreta com també fan a més de la meitat d’Europa, i per això tenim aquest món.

 

Estaran d’acord amb la frase que va adreçar Jordi Évole als polítics catalans durant el concert en suport a l’acollida de refugiats: “no és només un problema de competències, és un problema d’incompetències”.

AP: Totalment. El que fan és passar la pilota a l’Estat espanyol, que és qui té la potestat d’aconseguir el dret a l’asil. És el mateix dir “Espanya ens roba” que “Espanya no ens deixa acollir”. Si la desobediència ha de servir per la independència, és encara més de justícia desobeir per acollir. No hi pot haver una desobediència selectiva.

AM: Hi ha una gent que ens està demanant ajuda, i nosaltres volem portar-los aquí. Per què no ho estem fent? Catalunya és un país sensible, històricament parlant. I ara té l’oportunitat de respondre a coses sensibles, però no ho està fent. I això és el que ens decep d’aquest país. Si podem tirar de memòria històrica per relacionar-nos amb Espanya, ho hauríem de fer per relacionar-nos amb el món. D’aquí un temps ens haurem d’explicar a nosaltres mateixos per què no vam respondre.

 

Què pensen quan escolten que l’Estat amenaça amb aplicar l’article 155, suspenent l’autonomia de Catalunya, o el 116, imposant l’estat d’excepció?

AM: Quan viatges tant, tot es relativitza i el focus el fiques a un altre lloc. Cada dia surt una notícia que sembla que sigui la més important del món. I al final, tot això acaba sent una batalla de ‘pijos’. Aquí hi ha un llegat històric que està per solucionar, i tothom té dret per decidir el seu futur. Evidentment que nosaltres creiem profundament en l’autodeterminació. El que no entenem és que ens vacil·lin tant els polítics. A què esperem? A qui li hem de demanar permís? Nosaltres no tenim només un desencantament cap a l’Estat espanyol, també cap a la nostra societat. No tenim aquesta mirada d’“Espanya és el dolent”. Què va fer la dreta catalana després del 15-M i dels crits de “no ens representen”? Aixecar una estelada. Va ser d’aquesta manera com es van apropar a la població, ja que ara hi havia un enemic en comú, cosa que era el que posaven fàcil els totalitarismes.

 

El grup tornarà a actuar al seu festival, el Clownia, que enguany celebrarà la seva quarta edició | Cristóbal Castro

 

Tornem a l’apartat musical. En aquest nou disc han treballat amb molts músics. Amb qui els ha agradat més treballar?

SC: En aquest àlbum volíem millorar la sonoritat dels vents, perquè no acabàvem d’estar molt contents amb el resultat dels altres discs. En aquest hem fet una secció bastant gran de 6 o 7 músics, i els hem gravat tots alhora. Estem molt contents de com ha quedat, i a més hem creat molt vincle amb ells. Han estat treballant molt dur, sobretot als assajos.

 

Les entrades del Clownia, el festival muntat per Txarango, ja estan a la venta. Al cartell hem pogut veure que aquest any el grup sí que hi toca...

SC: Sí, és que l’any passat no tocàvem en lloc. No estàvem fent concerts, i per tant no tenia sentit tocar-hi.

AM: Al segon ja teníem intenció de no tocar, però vam acabar-ho fent. El Clownia el vam fer néixer quan presentàvem el nostre segon disc. Consideràvem que d’aquesta manera podíem arrossegar molta gent perquè hi assistís. Vam muntar un festival amb tot d’amics, perquè ell mateix ja tingués vida pròpia. La nostra intenció no és que sigui ‘el lloc on toca Txarango’, sinó que serveixi de festival per portar altra gent, per donar espai a moltes propostes… I sempre que considerem que nosaltres podem acabar d’omplir el cartell, doncs hi toquem perquè és casa nostra.

SC: Aquest any volem que l’‘Espai consciència’ giri al voltant del pensament crític, i s’estan programant una sèrie de xerrades i taules rodones entorn d’aquest tema, i de la participació de la incidència i la cultura en la societat.Comentaris
...
....otros ilustres zanahorios......
26
Parole
Parole, parole, parole.
12
pues....
Yo no sé quiénes son éstos, la verdad...
12
Gesta Comitum
Quants refugiats de països islàmics heu acollit a casa vostra?
8
el teu nom
Suposo que uns nois tan solidaris,cosmopolites,fraternals i que guanyaen molts diners en els seus concerts hauran acollit a molts immigrants i refugiats oi? oi??? oi????? oi????????
poc
xarangus , justets , molt justets , esperem que els nostres fills no s' enmirallin amb els xarangus
Hipocresia
Aquests són els típics pijoprogres que parlen d'obrir fronteres però la porta de casa seva no la obren ni pels immigrants ni per la gent necessitada d'aqui.Molt parlar de pobresa i molt anar d'anticapitalistes però segur que tots tenen un bon xalet amb piscina i no el comparteixen amb ningú.
11
Pep
Uns pallasets comunistes tipus comuns q es pensen q tot a la vida es bonisme i porros pero q amb els temps ja s'hen adonaran de la realitat .Mentrestant q no parlin malament de la nostre Nació
15
JRRiudoms
"Nosaltres sempre hem treballat en el camp emocional". Amb això ja està tot dit: i jugant amb les emocions -i amb el dolor aliè- volen truere redit polític... i peqüari. Tot molt progre i alternatiu. Postureo d'aquests nins que creuen que més enllà del seu nas tot és merda i crim. Atentament
9
Maria
Jo us posaria a governar a veure que faríeu.
13
Cartanya
No viatjeu tan i mireu el que passa aquí. Aneu a on el vostre discurs sigui l a única feina per fer aquí en tenim un altre i mol important.
8
Fat Boy
Doncs aneu a que us bombin.
7
Narcís ( fins quan tractar l’ésser humà com si de ‘ tites, tites, tites’ tractessin?) ( fins quantes més organitzacions/ associacions/ ong’s vivint-hi de la desgracia d’altri?) ( fins on més publicitat/ marquèting jugant amb ‘ allò social ‘?) ( i en l’endemig .. hi vingui tothom .. tot el món!)
Renoi amb la solidaritat o beneficència o caritat o bon samaritanisme, tot plegat, amb el conte xinés o falsedat, farsanteria, paperot sinó ' delinqüència catàrtica ' , a veure : -- quin gran necessitat .. quin pare de familia .. quin jove o solter .. . . . . . sense treball o/ i mitjans econòmics àdhuc amb mancances com mateix no poder mastegar o malalties quines fossin com mateix no autònom o suficient i, què dir-ne, d'absència de necessitats bàsiques . . . . . . . . . . . . han protegit?
6
xaranga
Ai senyor...
5
Kik
El discurs buit d'aquests il·lusos és directament proporcional a la pobresa de la seva proposta musical.
8
Arnau
Si us ha decebut el vostre poble us poseu fulles. I si tant voleu ajudar altres països, doneu-los tot el que teniu i Santes Paqües. Però no sou ningú per a decidit què fer amb el que és de tots. Durant tots els segles que a casa nostra no n'hem tingut democràcia ni un bon nivell de vida, no ha vingut pas ningú a ajudar-nos. Ens hem hagut d'arreglar solets, Catalunya i Europa. Quina merda volen ara la resta del món. Que s'arreglin ells mateixos casa seva igual que hem fet a Europa!!
7
Narcís ( de quan ençà el so que hi feu n'és música? .. potser d'ací aquest mot de " rembonbori .. patacada "!)
I què fumeu amb aquest nom? espanyoleig/ andaluseig .. francesisme - tahitisme- cubanisme .. sud-americanisme andí .. i tot ben arrebossat d'imatge ' basquitis - kale borrokista ' ? PD: verament .. sereu catalans que no pas gens ni mica d'ànima .. sinó així de bell antuvi us anomenaríeu en català ( que manca ens hi fum amb l'anihilació que se'ns hi fa!)!
5
Ramonet
No,nens,no.La dreta no va aixecar l'estelada després del 15 M perquè en aquest sarau hi van participar quatre gats si ho comparem amb els centenars de milers de ciutadans de totes les ideologies que van mobilitzar-se al crit d'independència els 11S i ja abans amb la destrucció de l'estatut.Aquests del Txarango o Txangurro o com coi es diguin que toquin el flabiol i deixin les coses serioses per als que saben sumar més de cinc....
8
Maria
Nostre poble? Doncs jo estic molt orgullosa del poble català. Tenim defectes...però som bona gent i som solidaris. Sempre ho hem estat.
5
Discurset facilon
Maria, Jo us posaria a governar a veure que faríeu. Doncs Cuba , 59 anys de REVOLUCIÓN i encara estant amb la cartilla de racionament o Veneçuela quans mortsd a mans de la policia? ara aquí segur que criden alló de LA POLICIA TORTURA I ASSESSINA dels Mossos i ni paper de water tenen, ara ells criticant a la dreta catalana , i per cert vosaltres aixequeu la estalada quan aneu per aquest mons de Déu?, .
6
Una catalana de 82 anys
Amb gent com vosaltres, quina revolució hem de fer? Ni política, ni social, ni econòmica. La República de Catalunya, Catalunya estat, també us acollirà tot i la vostra decepció amb un poble que fa 300 anys que pateix injustícies de tota mena, treballa, paga i calla. I a qui paga és a aquests angelets espanyols que vosaltres exonereu. Hauríeu d'anar una mica més enllà de les pobres lletres que musiqueu i llegir més història. La pitjor ignorància és la que es disfressa de fatxenderia.
4
marc
Jo estic decebut amb Txarango, 4 nens que no han treballat mai que només xupen de Catalunya Radio.
7
Uf!
El tipic discurs pijoprogre-ecopastanaga-comu.Solucionar tots els problemes del mon mundial es l'excusa per no moure un dit per Catalunya.Aneu a cagar.
3
Carles Marc
Encara hi ha gent que no ha entès que desobeir és un acte de sobirania, i que la sobirania és una qüestió de fet, que significa que quan ets sobirà, s'apliquen les teves lleis, i no les de l'altre, i que qui s'encarrega de controlar el territori i prestar els serveis ets tu, i no l'altre. Quan es fa un acte de desobediència s'ha d'estar preparat per poder sostenir-lo. No es pot desobeir un dia i prou. Quan es desobeeix les lleis d'un altre és per no tornar-les a obeir mai més.
2
Carles Marc
És a dir, que si es vol desobeir, s'ha de fer només una vegada i prou, de forma definitiva, perquè sinó, se't tiraran a sobre les lleis de l'estat que has desobeït..
1
VIA FORA
TOTALMENT D'ACORD AMB LA "CATALANA DE 82 ANYS".
2
Comentaris que es llegeixen aquí sí que són decebedors
S'han llegit l'article sencer? Per que els de Txarango ténen les seves raons, havent vist i veient el què passa al parlament. Vet ací el quid de la qüestió, la burgesia catalana s'ha sumat a l'independentisme per salvar la pàtria, o la cadira? Sembla que hi ha qui no s'ha tret la barretina encara, i no s'ha adonat de la sort que tenim per la diversitat que tenim, i per la cultura popular que tenim. Si fos per ells, només escoltariem sardanes! Si us plau...
65
jot
Quina arrogància,apreneu a cantar,l'ho demés,encara us va massa grant.
4
Roberto Mugre
Si esteu decebuts amb el vostre poble: doncs, dues pedres, nois.
4
Núria
Després de llegir tots els comentaris que heu fet després del article de Xaranga, ara estic tant decebuda com ells, esteu parlant d'un juvent que ha donat un any de la seva vida per ajudar a tota aquesta gent que tanta ajuda necessiten i ara els tildeu de falsos, quanta hipocresia, estic d'acord amb ellls, em feu vergonya.
59
AMB EL VOSTRE POBLE??????
AMB EL VOSTRE POBLE????? o amb algun dels seus dirigents, la gent sempre respon quant cal.
2
Carles
A aquests els poses les birres a 1 euro i ja els tens contents , és tota la seva revolució.
7
Salvadors del món, us ha pujat al cap ràpid. Si mira, la majoria de catalans, que us hem decebut, anem tan sobrats que ajudarem amb el que sigui a qualsevol poble del món q ho necessiti. Com nosaltres rebem ajuda sempre q ho necessitem. Us equivoqueu a qui va la critics? Qui proboca el conflicta? Els catalans? Uns altres perroflauta pijoprogre de cara galeria.
3
Respecte
Per q ara puguin dir això, n'hi ha uns quants del poble q diuen decebrels q van morir i jugars'hi el coll. Sisplau, una mica de respecte i modèstia.
2
Pau
Apreneu d'en Bryan Ferry, que sempre va d'smoking; de Bowie, amb la seva riquesa (per cara) estètica; o de Battiato, que vesteix d'Armani, penjats colaueros!!! (o cupaires, que vés a saber què és pitjor).
8
Joan
Els ultims anys hi ha hagut molt voluntarisme i esforç per part de molta gent. Volem una societat mes democratica on la gent pugui decidir i mes solidaria. A vosaltres us ha decepcionat el vostre poble. Que proposeu? Una dictadura com a Cuba?
1
miquel
Fer negoci amb les desgràcies alienes és immoral. Guanyar, ni que sigui un euro, aprofitant-se de les desgràcies dels pobres i perseguits, és fastigós. Semblen periodistes de la telebrossa, a veure si poden veure un pobre o un mort i així fer calaix. Poseu-vos a treballar i deixeu de riure-vos de la gent que pateix.
1
Dr. Benway
Em sembla que aquesta gent vol accedir als mitjans nacionals per a fer carrera a les esPPaÑes. Dient que s'avergonyeixen del seu poble començaran a sortir per Atresmierda i agafaran més notorietat. Ja sabeu que aquesta cadena és la dels botiflers per excel·lència.
1
No entenc el despreci cap a Txarango
Una mica de respecte, svp. Crec que per aquets foros passen molts trolls espanyolistes
20
Quan tens empanades mentals, dius aquestes coses. Que cantin i prou!
1
Petidor de tonteries.
Esteu decebuts del vostre poble?. Solució: cap a l'aeroport del Prat, on a cada minut surt un avió.
1
pep - manresa
Per al dels "Comentaris..." o la Nuria: Mireu, ells s'ho han buscat, si ténen alguna queixa contra algun polític o contra alguna persona en particular que la denunciïn públicament amb nom i cognoms, exposant els motius pels quals no hi estan d'acord, el què no poden fer és dir que estan decebuts del seu poble, el mateix que manté el seu negoci.
0
Albert
Doncs jo estic descebut del meu poble per haver permès que un grup tan mediocre com Txarango tingui l'èxit que té. Música festiva i de patxanga que no aporta de res de res, vuit tios amb calça curta i bamba fent l'imbècil per l'escenari.Lletres cursis i previsibles,i recursos musicals limitadíssims que ja s'utilitzaven fa mes de tres-cents anys. Per posar-los d'alt d'un pedestal gràcies a enlluernar noies pre-adolescents es veuen capaços d donar lliçons de moral i ètica. Vergonya és el que sento
2
Xavier
Em saben molt greu les paraules d'aquests xicots. Moltes persones del "poble de Catalunya" treballen dur, amb dedicació i honestedat, en l'àmbit públic i el privat, donant més enllà del que estrictament se'n derivaria de la seva responsabilitat. Paguen els impostos amb regularitat perquè cruen en el bé comú i el bon ús dels diners. I també, sense que ningú se n'assabenti, donen diners i el seu temps regularment a ONGs per tirar endavant endavant els projectes. No mereixem aquestes paraules .
1
Pere de Lleida
Fan bona música, però quan parlen de política la pifien.Ho barregen tot, Évole, govern etc.El govern de la Generalitat , per molt que vulgui,no pot acollir ningú, les competències d'estrangeria són del govern central.Son admiradors del 15 M,que va sorgir un any després del 10 J, amb reivindicacions com l'eliminació de la monarquia,ara ni en parlen.Ja els han domesticat.Avui l'únic projecte que avança és el de la INDEPENDÈNCIA,tota la resta fum i més fum.
1
Miquel de cal Miquel
I DE QUIN POBLE SÓN AQUESTS ? PERQUÈ AIXO DE "EL NOSTRE" ÉS BASTANT PRETENSIÓS...
0
Xavi
Santa innocència .... Quatre que els sona la flauta. És allò de val més caure en gracia que ser graciós. Sort que es cura amb el temps i les garrotades de la vida !
1
Montserrat
En els moments que viu Catalunya qui no prioritza i defensa la indepèndencia...recolza el govern feixista espanyol Vosaltres que us ompliu la boca de lluitar al costat del més febles...al costat del poder espanyol...ufff vosaltres sí que sou decebedors. Ah i els catalans som gent normal...no superherois...és clar ...ja fa pudor el típic discurs...toooooooootes les causes del món s'han de defensar....menys...els catalanets burgesets...no sabeu com us han entabanat!!!!
0
nasi
Feu un concert amb al Loquillo i Estopa, a lo m illor aquets os donan mes que el poble Catala, pero no aneu per Catalunya, sols per Ripollet, Rubi, el cinturo, bellvitje,en fi... tota la "reserva espanyola a Barcelona, pot ser que os denou compte de qui estima Catalunya y q estima Espanya.
0
jose m
Pero els diners els treieu del poble que hos ha decebut
0
Lleonard de Girona
A l'Estat no se'l pot només desobeïr, com des de Txarango suggereixen pels refugiats. L'E. Espanyol també te "iniciatives" que caldria haver denunciat. Com la que va confessar l'ex-min. de l'Aznar, Pimentel: "des del món financer em demanaven 200 000 immmig. a l'any... però amb papers, només 20 000" !! Esclavatge, oi ? on eren Ong's, sindicats i l'esquerra (desdentada i mancada de principis)? doncs mirant a una altra banda ! Encara més solidaris ? ja n'estan al corrent aquests de Txarango ?
0
Canyadesucre
Si això no és demagògia que baixi Pachamama o el Déu kumba que sigui i ho vegi.
0
Zirkui
La vostre propia mentida us esta ofegant, per fi la gent se n ha adonat del que sou. Des del Ripolles amb amor, nosaltres si que n estem fins als coll... de vosaltres. Falsos i mentiders
0
Zirkui
Nuria no han estat un any fent re fent paripe i prou. Un viatge relampago a un camp dd refugiats a fer uns foto no ajuda a ningu. Es una enfanyifa dels de dalt!!
0
erik
DEs de la dreta catalana us dic: que us donguin per el sac. Sou uns classistes de la pitjor categoria. No m'extranyaria que sota aquest discurs tan radical pro refugiats s'amagui un racisme visceral. Segur qu enomes es questio de rascar una mica.... Doncs no els ticn calats ni res als de la vostra estofa.
0

envia el comentari