L’Ateneu Barcelonès escull nova Junta directiva entre tres candidatures

Les eleccions enfronten l’actual president, Jordi Casassas, l’arqueòleg i consultor digital Genís Roca, i l’escriptor Bernat Dedéu

L’Ateneu Barcelonès celebra aquest dijous eleccions a la Junta Directiva que presidirà l’entitat els propers quatre anys. 3118 socis poden votar des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre per una de les tres candidatures que s’han presentat. Són ‘[email protected] el teu’, encapçalada per l’actual president, Jordi Casassas; ‘Ateneu2021.cat’, liderada per l’arqueòleg i consultor Genís Roca; i ‘Ordre i Aventura’, amb l’escriptor i filòsof Bernat Dedéu al capdavant. Casassas es presenta amb un projecte continuista que posa en valor la feina feta des del 2014. Roca proposa un equilibri entre tradició i modernitat amb la incorporació de perfils professionals “de trajectòria contrastada”. La candidatura de Dedéu es presenta com a “renovadora” i, entre altres reptes, es proposa fer baixar la mitjana d’edat dels socis de l’Ateneu.


L’Ateneu Barcelonès decideix aquest dijous l’equip que dirigirà l’entitat els propers quatre anys. La jornada electoral ha arrancat a les nou del matí i hi estan convocats 3118 socis amb dret a vot (del total de 4.045 que té l’entitat). A les paperetes, els tres noms que encapçalen les candidatures (Jordi Casassas –l’actual president-, Genís Roca i Bernat Dedéu). Però no només, perquè la votació és amb llistes obertes, el que permet votar per qualsevol dels membres que integren les respectives llistes. Casassas, Roca i Dedéus lideren, respectivament, una candidatura per optar a la Junta Directiva de l’entitat. Jordi Casassas presideix l’Ateneu des de les darreres eleccions, l’any 2014, quan va substituir Francesc Cabana després d’imposar-se a l’aleshores candidat Josep Maria Carreras per 155 vots de diferència. 
 

La participació en aquells comicis va ser tot just del 41% dels socis amb dret a vot. Tot indica que en aquesta ocasió la participació serà més alta, segons fonts de l’Ateneu, degut al major ressò mediàtic que ha tingut el procés electoral i a tenor del gran seguiment que va tenir el debat a tres entre els candidats celebrat el dimarts. Ara Casassas torna a optar a la presidència amb una candidatura anomenada ‘[email protected] el teu’ i que compta entre els seus membres amb l’escriptor Jordi Coca, la jurista Gemma Calvet o l’historiador Carles Santacana. El president en funcions defensa la seva gestió els darrers quatre anys, i planteja com a reptes “immediats” culminar el projecte d’ampliació de la casa, incrementar la influència de l’Ateneu “en l’entorn institucional i mediàtic” o implantar el vot electrònic, noves eines de gestió dels socis i millorar la comunicació i el pes a les xarxes socials.


La candidatura de Genís Roca (arqueòleg i empresari especialitzat a la consultoria d’empreses en l’entorn digital) planteja “canvis efectius” a l’Ateneu Barcelonès amb persones “amb recorreguts professional sòlids i impulsores de projectes d’innovació”. A la seva candidatura hi ha l’arquitecta Beth Galí, la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, el periodista i gestor Cultural Pep Montes o el doctor en Economia, Josep Maria Carreras Puigdengolas. Roca planteja, entre altres, crear un ‘Ateneu Jove’ amb un programa d’activitat social i cultural paral·lel dedicat als joves i que disposarà d’un “espai proper” a l’actual Palau Savassona, seu de l’Ateneu. La candidatura promet també assolir la paritat de gènere a les activitats de la casa i “impulsar el reconeixement de les dones”
 

Quant a la candidatura de Bernat Dedéu (‘Ordre i Aventura’), es proposa regenerar la massa social de l’entitat amb la incorporació de cinc-cents nous socis joves. Per fer-ho, planteja una nova línia de programació que aculli les “noves tendències creatives i fomenti el retorn cívic i el compromís comunitari de l’entitat al barri, la ciutat i el país”. Dedéu i el seu equip (on figuren la periodista Anna Punsoda, l’escriptor Enric Vila, el periodista i advocat Joan Safont o la psicòloga Leticia Asenjo) alerten dels problemes que “arrossega” la casa i que, asseguren, podrien fer-ne perillar l’essència i la continuïtat. Entre aquests, el fet que la meitat dels seus socis no assisteixen a la programació cultural de la institució, que la “masia d’escriptors” de l’Escola d’Escriptura marxa de l’entitat en acabar la formació o, novament, l’envelliment progressiu de la massa social de l’Ateneu. Una situació que demana “canvis urgents”, planteja la candidatura.

 Comentaris

envia el comentari