L'àngel, el comunicador (4)

El Món us ofereix el 'who is who' del pessebre tradicional, les figures imprescindibles amb el seu origen i significat
L'àngel que anuncia que ha nascut el nen Jesús | Jordi Borràs

 

L'àngel és un dels personatges que a vegades no pensem en col·locar al pessebre, tot i que és un element imprescindible, que està detallat als evangelis. També hi ha confusió sobre de quin àngel es tracta. En aquest cas, l'àngel que es posa al pessebre no és l'Anunciació -l'àngel que se li apareix a Maria per anunciar-li que està embarassada i que donarà a llum el fill de Déu- sinó l'àngel que anuncia als pastors que Jesús ha nascut a Betlem. Així ho explica l'Evangeli de Lluc: "A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat. Un àngel del Senyor se'ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt. Però l'àngel els digué: 'No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor. Això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora'".


L'evangelista continua relatant: "I de sobte s'uní a l'àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant: 'Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima'. Quan els àngels els deixaren i se'n tornaren cap al cel, els pastors deien entre ells: 'Arribem-nos a Betlem a veure això que ha passat i que el Senyor ens ha fet saber'. Hi anaren, doncs, de pressa i trobaren Maria i Josep, amb el nen posat a la menjadora. En veure-ho, van explicar el que els havien anunciat d'aquell infant.Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat" (Lluc 2, 8-21).

 

És per aquest motiu que de vegades aquest àngel que es col·loca al pessebre porta un cartell on s'hi pot llegir "Gloria" o "Gloria in excelsis Deo" ("Glòria a Deu en el cel"). Aquest àngel és, doncs, el primer que fa publicitat i marquèting del fet que hagi nascut el fill de Déu, Jesucrist, ja que la seva funció és anunciar als pastors un fet que desconeixien i els suggereix anar a veure el nen a Betlem. 

L'àngel agenollat al pessebre | Jordi Borràs

 

 


Daltra banda, el Papa Francesc destacava, en una de les darreres Audiències Generals que ofereix tots els dimecres, que "el cor dels àngels anuncia des de dalt el gran designi que aquest Nen realitza: 'Glòria a Déu a la part alta del cel, i sobre la terra pau als homes que estima'. L'esperança cristiana es reflecteix en la lloança i en l'agraïment a Déu, que ha inaugurat el seu Regne d'amor, de justícia i de pau".

 

Els àngels, -del grec "àngelos", missatger de Déu- són éssers mitjancers que duen una notícia, i els trobem en diverses tradicions espirituals, no només en el cristianisme sinó que també estan molt presents en el judaisme. Atenció, pessebristes, no cal que convertiu doncs a comunicadors mediàtics en caganers: els podeu situar com a àngels. 

 

Consulta aquí els altres personatges imprescindibles del pessebre tradicional: el nen Jesús, el protagonista (1)Maria, la imprescindible (2); Sant Josep, el secundari (3).Comentaris
JRRiudoms
El fet que "hi havia uns pastors que s'estaven al ras i feien torns de nit per guardar el seu ramat" és una constatació que el naixement del Fill de Déu no va ser durant una nit d'hivern (més que res perquè el ramat i els pastors que el guardava no estarien al ras, sinó sota cobert). Es creu que més aviat va ser a la tardor. També l'esperança cristiana es reflecteix en la creença d'una pronta segona vinguda de Jesucrist, com ell va deixar clar en diferents passatges de l'Evangeli. Atentament
0

envia el comentari