La Generalitat exporta Sant Jordi arreu del món a través de les delegacions del Govern

Lectures, exposicions o tasts de productes catalans acompanyaran les parades habituals de roses i llibres
La rosa, protagonista de Sant Jordi | ACN

 

La Generalitat de Catalunya ha organitzat un seguit d'actes per exportar la diada de Sant Jordi arreu del món a través de les delegacions del Govern. Així, s'han programat activitats relacionades amb el dia dels llibres i les roses a Berlín, a Brussel·les, a Viena, Bratislava i Praga, a Londres, a París, a Roma, a l'Alguer, a Lisboa o a Nova York. En la majoria de casos, aquests països se sumen a la Diada de la mà d'iniciatives promogudes per l'Institut Ramon Llull. El bast programa d'actes, que inclou des de lectures a exposicions passant per tasts de productes catalans o fins i tot pel visionat col·lectiu del clàssic futbolístic entre el Barça i el Real Madrid, que aquest any s'escau el 23 d'abril, complementarà la celebració institucional, amb la jornada de portes obertes a la Generalitat com a eix central, i la més popular, representada pels milers de parades de llibres i roses que hi haurà arreu del país.


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una declaració institucional amb motiu de la celebració des del Palau de la Generalitat, que es podrà seguir a través de Televisió de Catalunya.

 

Serà el primer dels actes de la Diada institucional, al qual seguiran una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i de la benedicció tradicional de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.


A banda d'això, hi haurà diversos actes que comptaran amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, com ara una lectura de textos d’Aurora Bertrana al Parlament; la inauguració de la fira Arts Libris a l’Arts Santa Mònica; l’obertura de l’Any Palau i Fabre; la presentació de la candidatura Sant Jordi com a patrimoni mundial immaterial per la Unesco; la participació a la campanya ‘Roses contra l’oblit’ d’Amics de la Gent Gran o una trobada amb autors, entre d’altres. Les biblioteques i els museus d'arreu del país seran també pols d'atracció de la Diada a través dels actes que s'hi han organitzat.

 

Des de les 11.30 h del matí fins a les 19.00 h de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.

 

La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 h i a les 18.00 h, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 39 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.

 

I pel que fa a les celebracions arreu del món, la Generalitat, a través de l'Institut Ramon Llull i de les seves delegacions, ha organitzat un seguit d'activitats que, en ocasions, comencen fins a tres dies abans de la Diada i acaben fins a cinc dies més tard. 

 

Així, a Nova York, per exemple, se celebrarà una xerrada sobre traducció el 20 d'abril, i a París, el 28, hi haurà una lectura bilingüe de les 'Elegies de Bierville', de Carles Riba. Entremig, a Londres, el 23 d'abril, hi haurà actuacions del London Catalan Choir i els Castellers de Londres, i representacions de la llegenda de sant Jordi i el drac.Comentaris

envia el comentari