El caganer, l'irreverent i tunejable (i 7)

El Món us ofereix el 'who is who' del pessebre tradicional, les figures imprescindibles amb el seu origen i significat
Figuretes de pessebre del caganer | Jordi Borràs

 

Tot i no ser un imprescindible del pessebre -com sí ho són el nen Jesús, la Mare de Déu o Sant Josep- ni, òbviament, aparéixer en cap dels evangelis canònics ni apòcrifs, el personatge del caganer no acostuma a faltar a cap pessebre català, especialment en el de cases particular on hi ha nens. El caganer tradicional és una figureta d'un home vestit amb camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina vermelles, sovint fumant amb pipa, en posició fecal i amb les natges al descobert. Situat sempre fora de la cova o estable on neix Jesús, el caganer acostuma a col·locar-se sota un pont, o en algun lloc amagat i no especialment visible.


Tot i que Catalunya és el lloc on té més arrelament, també es troben caganers al País Valencià, i fins i tot a Múrcia, Portugal i Nàpols. Aquesta figura apareix als pessebres catalans a finals del segle XVII, encara que no es van fer populars del tot fins al XIX. Però la figura del caganer no era exclusiva del pessebre, sinó que són, en origen, una mena de personificació d’escenes quotidianes que ja es representaven en rajoles decoratives del segle XVI.

 

El caganer, però, és una figura que crea controvèrsia. Hi ha gent que no està gens d'acord amb col·locar-lo al pessebre perquè asseguren que és de mal gust o fins i tot que té un component d'irreverència religiosa. En canvi, per d'altres el pessebre no s'entén sense el caganer, ja que el vinculen amb una figura emblemàtica, popular, etc. 

 

Caganers amb la bandera estelada | Jordi Borràs

Representació de diferents personatges

 

Una de les particularitats de la figureta del caganer, i que no té cap altre dels personatges del pessebre, és que cada any és reinterpretat i modificat, ja que actualment al caganer se li posa la cara de personatges coneguts, ja siguin polítics, esportistes, actors, cantants, periodistes, dibuixos animats, etc. El 2016 les grans novetats han estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el president dels EUA, Donald Trump; els personatges de la sèrie 'Joc de Trons'; l'entrenador del Barça, Luis Enrique; i el pokèmon Pikachu, entre d'altres.

 

El 2015 les noves figures van ser les alcaldesses Ada Colau i Manuel Carmena; l'exlíder del PSOE, Pedro Sánchez; l'icona de Twitter, i el 2014 va triomfar l'urna de la consulta del 9-N. Tot i això, el pagès no ha deixat però de ser la forma més popular. L'empresa gironina Caganer.com -una de les més importants en la creació de caganers de personatges diferents- ja suma més de 400 caganers de personatges diferents i, de fet, aquesta empresa arriba a vendre unes 30.000 figuretes cada any.

 

Caganers amb el preu | Jordi Borràs

 

 

La tradició creix

 

El secretari de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, Josep Porta, ha explicat en declaracions al Món que la tradició de fer el pessebre "ha tornat a pujar bastant i, sobretot, a les cases particulars". Porta assenyala que "a les botigues de 'tot a un euro' han tornat a vendre figures portades de la xina, que són lletges, però són barates" i que això permet "fer un pessebre amb pocs diners, i l'agent s’aficiona i després va a la fira de Sant Llúcia, per exemple, i compra figures boniques". Amés, Porta constata que "els grans magatzems tenen també figures i complements del pessebre", el que demostra que "el pessebre està pujant, perquè és una cosa que les famílies poden fer col·lectivament".

 

Quan treure el pessebre

 

Passat el dia de Reis -el 6 de gener- molta gent es comença a preguntar quan és el moment de guardar el pessebre. Actualment, la majoria de gent el desmunta just quan acaben les festes nadalenques (a partir del 7 de gener), però antigament la tradició era mantenir-lo fins el dia 2 de febrer, data en què se celebra la Candelera o festa de la Purificació de la Mare de Déu, també coneguda com a Presentació del Senyor o Presentació del Nen al Temple.

 

Consulta aquí els altres protagonistes tradicionals del pessebre: el nen Jesús, el protagonista (1)Maria, la imprescindible (2)Sant Josep, el secundari (3); L'àngel, el comunicador (4)El bou i la mula, el pack decoratiu (5); Els Reis d'Orient, els preferits (6).Comentaris

envia el comentari