Mònica Terribas: “Aquest any el protagonisme el tindrà la realitat"

La presentadora del Matí de Catalunya Ràdio assegura que la nova temporada del programa tindrà "poc protagonisme de portes endins, i molt protagonisme de portes en fora"
Mònica Terribas | 23

 

Aquesta setmana comença el mes de setembre, i amb ell, les noves temporades dels programes de ràdio. Mònica Terribas ja està a punt per tornar a posar veu als matins des dels micròfons de Catalunya Ràdio. La presentadora s’ha entrevistat amb El Món, i ha explicat que la redacció té molt present la importància que tindrà l’U d’Octubre, que l’emissora comptarà aquest any “amb un estudi del segle XXI”, i que l’equip s’ha desplaçat a l’Estat de Borno, a Nigèria, per fer arribar als oients el terrorisme jihadista de Boko Haram.

 

Engegem la temporada amb una data molt important a l’horitzó: l’U d’Octubre. Quins canvis provocarà en la manera de fer el programa?

Aquest estiu, amb els atemptats, s’ha demostrat que la realitat ens ha de fer estar a peu de carrer. I això vol dir que hem de tenir tots els efectius de la redacció, com per exemple els mitjans mòbils, disposats a sortir al carrer en qualsevol moment. I també hem de tenir una escaleta de programa molt flexible per fer la nostra feina en funció del que pugui passar.

 

Hi haurà algun canvi d’horari? Calculen que faran més programacions especials?Això anirà en funció del que passi. La idea que nosaltres tenim és estar sempre pendents de la realitat; i si s’han de fer programacions especials, es faran. I aquesta estructura flexible ens ha de servir per poder reaccionar en qualsevol moment.


Hi haurà noves incorporacions a l’equip?

Sí. Hem incorporat en Roger Escapa, per exemple, que ha estat presentant la versió de ‘El suplement’ d’estiu durant les darreres setmanes. Ell serà la persona que m’acompanyarà al matí des de primera hora.

 

La idea d’incloure en Roger és per haver fet una bona feina aquest estiu?

La veritat és que ja ho havíem decidit abans de l’estiu. Volíem visibilitzar el talent que tenim a la casa.

 

Seguim apostant per tenir tant actualitat com entreteniment?

El que manarà serà l’actualitat, però deixem les seccions més culturals i divertides a partir de dos quarts d’onze.

 

L’emissora ha remodelat la primera planta de l’edifici i la temporada començarà amb un estudi 1 completament nou.Sí, hem actualitzat l’estudi a la versatilitat que requereix l’audiovisual, perquè es vegin totes les coses que fem i ho poguem compartir tot a la xarxa i a través de la web de Catalunya Ràdio. Ara ho gravem tot en vídeo en directe i llavors ho pugem a Internet. I el nou estudi és realment un estudi del segle XXI. Té un aspecte proper al d’un plató de televisió, però sense perdre la funcionalitat de la ràdio, on el protagonisme està en el so. La veu és el més important de la ràdio; i sense perdre-ho, ara tenim tota la força visual que necessitem.


Han incorporat noves seccions?

No, però hem remodelat les que teníem, perquè ens funcionaven; i incorporarem nous tertulians. Aquest és un any en el que el protagonisme no l’hem de tenir ni nosaltres, ni els col·laboradors, ni les seccions, sinó que l’ha de tenir la realitat. No hem d’oblidar que aquest és un any que es viurà molt en funció del que passi aquí i a fora. I per tant, hem de tenir poc protagonisme de portes endins, i molt protagonisme de portes en fora.

 

On portarem els oients al principi d’aquesta temporada?

Al nord-est de Nigèria, a l’Estat de Borno. Hem fet un viatge per veure les víctimes del terrorisme jihadista de Boko Haram i copsar realment l’altra cara del que estem patint nosaltres, que és una cara d’horror i barbàrie molt més massiva que la que pateixen els països occidentals. En el cas de Nigèria hi ha dos milions de persones desplaçades per la violència d’aquest grup terrorista, i hi ha milers i milers de víctimes joves, especialment dones i criatures, desvalgudes en unes circumstàncies d’auxili i d’emergència social terribles. Hi ha 10.000 persones aproximadament que estan desaparegudes per haver estat segrestades a la zona nord de Nigèria…

 

Déu n'hi do...

Necessitàvem posar un termòmetre a la realitat; per saber què significa això del terrorisme jihadista, perquè no és únicament el que tenim aquí, sinó el que pateixen ells cada dia. És un conflicte armat especialment sagnant també amb les criatures. Necessiten tot el nostre suport. No hem d’oblidar que nosaltres ho patim, ens dolem i passem el dol, però ells ho viuen cada dia d’una manera molt desestructural, molt desesperada, i sense futur.

 

Aquest viatge a Nigèria el farem amb reportatges?

Sí. En farem quatre a la ràdio i dues peces per Tv3, que s’emetran en els telenotícies de la primera setmana de setembre.Comentaris
Vlad
Segons els titulars llavors vol dir que ens anys anteriors ens han venut una fantasia. Déu n'hi do amb les nostres estrelles
Narcís ( per curiositat femenina .. quant cobres? quina despesa fumeu ? i ara .. a viatjar sense cap mena de necessitat .. tots sabem què n'és l'horror i el terror!) ( ara de què es tracta de ' comparances ' ? d'anar de sants- santes falsos/ farsants?) ( deixa ton lloc .. ja hi duus massa temps de '
Millor seria parléssiu de : qui són els terroristes .. de què hi viuen/ es mantenen .. qui els patrocina, els arma .. com mouen els diners .. . . . . . i aquests països : no tenen Estat .. no hi ha Govern així President i ministres .. no hi ha organismes/ institucions o òrgans quins siguin .. . . . . . ?? PD: massa sabem de les bestieses, salvatjades i deshumanització que hi ha a massa llocs del món ( què nassos hi heu d'anar fer .. a banda de ' córrer l'espardenya '?) !

envia el comentari