Del coll de Sant Bartomeu al turó de Céllecs i al Rodó

Catalunya m'agrada
Òrrius. Escorç vers la vall des del turó de Céllecs | Palau Robert

 

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Del coll de Sant Bartomeu al turó de Céllecs i al Rodó

 

Al sud de la serra de Marina, es conserven encara molts racons de gran bellesa natural i d'una espessa vegetació amb boscos de pins, alzines i roures. L'excursió en descobreix dos: l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes i el turó de Céllecs, que corona.

 

 

  

Ruta senyalitzada parcialment.

 

 

  

 

 

Se surt del coll de Sant Bartomeu (384 m), situat a la carretera BV-5106 que uneix Òrrius amb la Roca del Vallès. Per arribar a Òrrius des de Mataró, cal prendre la carretera C-1415c en direcció a la Roca del Vallès i, després d'Argentona, trencar a l'esquerra per l'esmentada BV-5106.

 

  

0,00 km (384 m). Coll de Sant Bartomeu. Cal prendre una pista de terra en direcció S que porta a l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes. A l'esplanada de l'ermita (km 0,16, 396 m), també es pot estacionar el cotxe. D'aquí surten diverses pistes forestals. Cal agafar-ne la més planera, que es dirigeix cap a l'oest i que té una tanca de ferro. Es franqueja la tanca i es planeja per l'obaga.

 

 

  

0,91 km (418 m), 0 h 12 min. Se surt a una altra pista, que s'agafa a mà esquerra (E) de pujada. La pista gira al sud i, 120 m després, se segueix per una altra que surt a la dreta (O) i voreja el turó de la Cabana del Moro per llevant. Es desemboca a un altre camí (km 1,18, 441 m), que es pren a l'esquerra (SE).

 

 

  

1,40 km (461 m), 0 h 19 min. S'és sota el turó de Mataró (altres fonts l'anomenen turó del Castell), on hi ha una bifurcació. S'agafa la pista de la dreta (NO) tenint en compte que després es tornarà per la de l'esquerra. La pista puja al turó de Mataró dirigint-se primer cap al NO i girant després cap al S.

 

 

  

1,66 km (506 m), 0 h 23 min. Turó de Mataró. Hi ha una torre de guaita forestal. L'indret és un bon mirador natural que abasta els petits pobles de la contrada. Se segueix a migdia fins a un coll (km 1,75, 490 m) situat al nord del turó de Céllecs i es continua cap al sud pujant suaument i deixant una altra pista a l'esquerra (SE) que es prendrà de tornada.

 

 

  

2,06 km (513 m), 0 h 33 min. Es flanqueja l'obaga occidental del turó i s'arriba a una nova bifurcació. Es pren a l'esquerra de la pista (NE) un corriol que puja al turó de Céllecs.

 

 

  

2,20 km (534 m), 0 h 35 min. Turó de Céllecs. Altres fonts l'anomenen turó Gros i, fins i tot, del Castell de Céllecs. Cal rodejar-lo seguint les restes de la muralla de l'antic poblat iber. Al sud, s'albiren les antenes de televisió i els repetidors situats al turó Rodó, on es dirigeix la ruta. Es torna a la pista i se segueix en direcció sud deixant a l'esquerra una zona d'escalada fins a un coll situat al sud del turó de Céllecs (km 2,48, 502 m): es continua a migdia (més tard se seguirà pel trencall de l'esquerra).

 

 

  

2,80 km (535 m), 0 h 45 min. Turó Rodó. Hi ha instal·lades unes antenes. La tornada es fa voltant per llevant tant el turó de Céllecs (del coll anterior, al sud del turó, al trencall corresponent) com el de Mataró o del Castell (del coll nord al trencall corresponent) pel vessant contrari (E) al que s'ha recorregut en pujar.

 

 

  

5,21 km (384 m), 1 h 15 min. Coll de Sant Bartomeu, punt de partida i final de l'itinerari.

 


CONSELLS

 

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

 

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

 

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

 

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

 

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

 

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.
Comentaris

envia el comentari