De la collada de Bracons al Puigsacalm

Sant Pere de Torelló. Arribant als rasos de Manter | Palau Robert

 

 

El Palau Robert recomana aquesta ruta: De la collada de Bracons al Puigsacalm

 

Pels entorns del Puigsacalm es retroben els paisatges verds, frondosos i inacabables de les serres prepirinenques, aquí més ufanosos que en cap altre indret de la Catalunya humida. La vista des del seu cim, de 1515 m d'altitud, corprèn: és d'una grandiositat i bellesa tan extraordinàries que ningú pot dir que coneix bé Catalunya fins que no hi hagi pujat.

  

Ruta senyalitzada.

 

 

  

  

La ruta parteix de la collada de Bracons. Per arribar-hi des d'Olot, es pren a migdia la carretera C-152 en direcció a Sant Feliu de Pallerols i, abans de Sant Esteve d'en Bas, es trenca a la dreta (SO) per la carretera veïnal GIV-5273 que comunica Joanetes i la Vall d'en Bas amb Torelló.

 

 

  

Collada de Bracons (1132 m). S'agafa el camí senyalitzat que va cap al N tot superant un marge rocós vora la carretera, que cal creuar. Durant el recorregut, s'aniran trobant marques de pintura vermelles i blaves o bé verdes i blanques.

 

 

  

  

Uns 10 min més tard, es deixa un trencall a la dreta (N) que puja fins al puig Tosell Gros. El sender s'endinsa per una fageda, planeja i baixa suaument, novament torna a pujar, fa uns llacets i, quan ja es porten 25 min d'ascensió, s'arriba a la collada de Sant Bartomeu (km 1,29, 1252 m). Es deixa un camí a l'esquerra (SO) que porta al puig de les Àligues, es flanqueja el collet i es gira immediatament cap al NE seguint les marques de pintura tot deixant un parell de desviaments a l'esquerra.

 

 

  

  

Cruïlla. Es deixa un camí a l'esquerra (N/NO) que porta a Sant Bartomeu i baixa a Vidrà (km 2,44, 1282 m) i es pren la desviació de la dreta (N/NE), que, de seguida, arriba a la font Tornadissa (km 2,64, 1297 m). En aquest punt, el camí gira cap a llevant (NE/E) i s'enfila de forma molt pronunciada. S'accedeix a la carena i als rasos de Manter (km 2,88, 1356 m) i se segueix remuntant, ara amb menys pendent, fins a trobar el camí que puja del pla Traver (km 3,09, 1388 m). Es continua a la dreta (SE) resseguint el filat de l'esquerra.

 

 

  

  

Més endavant, es franqueja una petita porta de fusta (km 3,39, 1421 m) canviant de vessant i s'accedeix als rasos de Clivillers. Després d'un curt flanqueig rocós cap al NE, s'arriba al collet del mateix nom (km 3,69, 1435 m).

 

 

  

Passats 5 min, es deixa a l'esquerra (N) el camí que baixa a Santa Magdalena (km 3,98, 1472 m) i, enfilant la darrera rampa forta, es corona el Puigsacalm (km 4,13, 1515 m). La panoràmica és magnífica. Per tornar, es desfà el camí.

  

  

Km 8,25 (1132 m), 2 h 39 min. Collada de Bracons, punt de partida i final de l'itinerari.

 


Sant Pere de Torelló. Rasos de Manter | Palau Robert

 

 

CONSELLS

 

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

 

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

 

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

 

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

 

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

 

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.
Comentaris

envia el comentari