Els bolets m'agraden

Catalunyamagrada.cat
Bolets variats
Bolets variats | Cedida

Catalunya és un d'aquells llocs on latradició boletaire està fortament arrelada. Amb les primeres pluges de la tardor, són moltes les persones que inclouen les sortides als boscos dintre les seves agendes per emplenar les estones d'esbarjo, i els cistells, caçant bolets. Una tasca per gaudir en família o amics que requereix una certa preparació, ja que no tots són comestibles, i alguns són molt perillosos. Per això, sols cal recollir aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.

 

Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. Pel que fa als bolets tòxics, gairebé la totalitat de les intoxicacions mortals són degudes a la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.


Rovellons
Rovellons | Cedida

Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.

 

A l'hora de collir bolets, la millor manera de fer-ho és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.


Cal recollir els bolets en cistells de vímet
Cal recollir els bolets en cistells de vímet | Cedida

 

Enguany, tot i la sequera i les altes temperatures de l'estiu, es calcula que la temporada boletaire no serà dolenta. D'aquesta manera, es preveu que seguirà la tendència dels dos últims anys, al voltant d'unes 73.000 tones de bolets a tot el país, segons l'expert en bolets del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez. La campanya ja ha començat, i es pot allargar fins a mitjans de desembre.Comentaris

envia el comentari