Un mar a Tremp: platges, estuaris i... rajades

Fa 70 milions d'anys els Pirineus començaven a formar-se i el mar arribava fins al Berguedà, l’Alt Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà
Jaciment de la Posa | Arxiu

 

 

Si poguéssim retrocedir en el temps i viatgéssim fins al Cretaci Superior, ens sorprendria una conca de Tremp amb platges, deltes i estuaris

 

Podríem passejar vigilant de no trepitjar els nius d'ous de dinosaure i mentre, a la zona més costanera, les rajades buscarien aliment entre el sediment del fons del mar.

 

Però avui dia no ens cal retrocedir en el temps per poder contemplar els fenòmens descrits: la paleontologia ens permet veure el passat si sabem observar-la i coneixem els processos geològics actuals.

 

I és que a prop d'Isona podem observar l'espectacular jaciment de la Posa: un conjunt de marques fossilitzades del forat que feien les rajades quan escarbaven per buscar menjar entre la sorra.


Caus de cucs marins fossilitzats, jaciment de la Posa | Arxiu

 

 

El jaciment de la Posa és l'únic d'Europa que ens mostra aquest fenomen, el qual ha pogut ser desxifrat gràcies a l'observació de les rajades actuals i el seu comportament: en una platja actual de Mèxic, els científics han pogut veure en directe el mateix procés en viu.

 

Inicialment es va pensar que eren petjades de dinosaure, ja que correlativament, per la zona i la geologia, podia ser. Però gràcies a l'estudi i la metodologia científica, han pogut esbrinar que les rajades cavaven aquests foradets per buscar cucs o petxinetes.
Comentaris

envia el comentari