El Ripollès m'agrada

Catalunyamagrada.cat
Ripoll
Ripoll | Wikipèdia

 

El Ripollès és una comarca pertanyent a Girona situada al vessant sud del Pirineu Oriental que comprèn la capçalera del riu Ter i el seu afluent Freser. Limita amb les comarques de la Baixa Cerdanya, el Berguedà, Osona, la Garrotxa, el Vallespir, el Conflent i l'Alta Cerdanya. Entre altres aspectes, destaca per la presència d'art romànic.

 

Ripoll, la seva capital, és un dels grans atractius de la comarca dins de l'àmbit de la cultura i de les fires. S'hi pot visitar el monestir de Santa Maria de Ripoll, amb un impressionant pòrtic considerat com una de les obres mestres del romànic a escala mundial.


Puigmal
Puigmal | Wikipèdia

 

Pel que fa a la comarca, el Ripollès és un territori molt muntanyós. Al nord hi ha un conjunt de massissos i serres del Pirineu axial amb cims elevats: la Creu de Maians (2020 m), Puigmal (2909,8 m), Pic de Finestrelles (2827 m), Pic d'Eina (2789 m), Pic de Noufonts (2861 m), Pic de l'Infern (2869 m), i Pic de Bastiments (2881 m), entre altres. El cim més alt és el del Puigmal, amb 2.909,8 metres.La meitat sud del Ripollès constitueix el que alguns han anomenat el Baix Ripollès, contrada amb muntanyes mitjanes, encara que les valls són força profundes, centrada en la vila de Ripoll. El Ripollès té dos rius principals: el Ter i el Freser. Aquests dos rius s'uneixen a Ripoll.


Vall de Núria
Vall de Núria | Wikipèdia

 

 

Pel que fa al clima, al Ripollès és molt divers, des del mediterrani de muntanya fins al d'alta muntanya, en relació sobretot amb l'altitud. Les precipitacions mitjanes anuals són elevades en tota la comarca, per sobre dels mil mil·límetres, excepte a la part baixa de la vall del Ter, fins a Ripoll. En aquest indret hi ha un fenomen anomenat ombra pluviomètrica, que consisteix en el fet que les muntanyes que voregen una vall dificulten l'entrada d'aire humit. Les precipitacions augmenten amb l'altitud.

 

L'estació més plujosa és l'estiu a gairebé tota la comarca, a causa de les tempestes que es formen a la tarda de molts dies. Les temperatures mitjanes anuals són baixes, per sota els 12º arreu, i per sota dels 10º a la muntanya. Els hiverns són molt freds, i els estius són frescals, encara que de dia les temperatures poden pujar força. Els vents tenen molta importància, sobretot a l'alta muntanya, on solen bufar amb violència.

 

El Ripollès ha estat una comarca pirinenca amb una activitat industrial notable, que constituïa un reforç a l'agricultura. A la ramaderia i a l'aprofitament forestal tradicionals. En les darreres dècades l'activitat industrial ha estat la que ha ocupat més població activa.

 

El Ripollès és comarca ramadera. A les altes valls del ter i del Freser hi ha bones pastures, no sols per als ramats ripollesos, sinó també per als transhumants de la part de Vic, d'Alpens i de les terres baixes. Per això, la indústria de la llana ha estat, tradicionalment, molt important a la comarca: la segona, després de la farga i la metal·lúrgica del ferro.Comentaris

envia el comentari