Respira la història de Montblanc

Muralla Montblanc | El Clos

 

El lloc d'interès per excel·lència de la comarca de la Conca de Barberà, no és altre que la seva capital, Montblanc.

 

En aquesta zona de la comarca tarragonina és on conflueixen els rius Francolí i Anguera, als peus del Pla de Santa Bàrbara. El municipi està situat a 350 metres d'altitud, encara que el seu punt més alt és de 1.126 metres, al cim de la Mola d'Estat.

 

Montblanc compta amb un recinte emmurallat del segle XIV de 1.500 metres, format per34 torres emmerletades, de les que avui únicament, queden disset d'elles. Una construcció que va ser ordenada per Pere III el Cerimoniós, amb motiu de la guerra contra Pere el Cruel de Castella.

 

Un municipi que en el seu dia comptava amb quatre punts d'entrada, però que ara només conserva dos d'ells: la Porta de Sant Jordi i la Porta de Bori. L'element més destacable de la muralla és el Baluard de Santa Anna, situat al punt més elevat d'aquesta.


Si busqueu les millors vistes de Montblanc, haureu de pujar a la zona més alta del recinte emmurallat, que rep el nom del Foradot. La llegenda explica que Sant Jordi i el drac van tenir la seva gran batalla davant d'aquestes muralles.

 

Seguint amb el patrimoni històric, podreu visitar l'Església de Santa Maria la Major, també coneguda com la Catedral de la Muntanya, una impressionant església gòtica que es va començar a construir l'any 1352 i que va quedar incompleta a causa de la Pesta Negra. Durant la Guerra dels Segadors va quedar danyada i la seva façana es va reconstruir d'acord amb l'estil barroc al segle XVII.

 

Cal destacar, l'Església de Sant Francesc datada en els segles XIII-XIV, l'església de Sant Miquel del segle XIII, el convent i Santuari de la Serra dels segles XIII-XIV, l'antic hospital de Santa Magdalena dels segles XV- XVI que alberga una església d'una sola nau del segle XIV al seu interior.

 

Abans d'abandonar Montblanc, és imprescindible que us endinseu en els estrets carrers del nucli antic per veure el barri jueu (call jueu) o les cases senyorials. I recordeu, que la comarca ofereix un ampli ventall de possibilitats per visitar i descobrir: museus, rutes, cellers, pobles amb entanto i entorns naturals entre d'altres.
Comentaris

envia el comentari