La portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll, una de les grans obres romàniques de Catalunya

Catalunyamagrada.cat
Portalada romànica
Portalada romànica | Wikimedia

 

El monestir de Santa Maria de Ripoll és un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat de Ripoll, Catalunya. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pilós, va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptoriummolt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l'alçada d'altres abadies europees d'aquest període. Va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931.

  

  

  

  

L'edifici va passar per diverses ampliacions, reformes i reconstruccions degudes a falta d'espai, incendis, pillatges i finalment profanacions de tombes durant la Guerra Civil espanyola, per la qual cosa del gran conjunt monàstic només resten la basílica i el claustre reconstruïts i l'edifici adossat al claustre, antic habitatge del vicari i en l'actualitat seu de l'ajuntament de la vila.


Però si destaca per alguna cosa en particular el monestir, és per la portalada en forma d'arc de triomf realitzada al segle XII. Està considerada com una gran obra de l'escultura romànica monumental a Catalunya, amb la imatge central superior de la Maiestas Domini, l'apostolat i escenes de l'Antic Testement.
Comentaris

envia el comentari