Osona m'agrada

A l'interior de Catalunya t'espera una comarca verda amb els contrastos de la natura
Collsacabra | Wikimedia
 

A una hora de Barcelona podem trobar un entorn únic: la plana de Vic envoltada per relleus com el Collsacabra, el Puigsacalm, les Guilleries o el Montseny i travessada pel riu Ter.

 

Vic n'és el cap de comarca i alhora és la nostra capital de l'embotit: la llonganissa d'aquesta terra la trobem documentada des del segle XIV! I si ens endinsem per la comarca, podrem gaudir d'un munt de pobles com Espinelves, Tavertet, Rupit i Pruit, Montesquiu, Prats de Lluçanès, Centelles... Deixeu-vos perdre perquè Osona us sorprendrà amb infinitat de racons!

 

 


Les Guilleries des de Puig del Far | wikimedia

 

La natura i els paisatges d'Osona ens permeten planificar excursions ideals per a tota la família al Parc Natural del Montseny, on podem passejar pel pla de la Calma; al Parc del Castell de Montesquiu, on el castell que dona nom al parc ens transportarà a èpoques remotes i llegendes misterioses o a l'Espai Natural de les Guilleries - Savassona, on els més atrevits poden fer els Camins de Verdaguer, una excursió de 16 km per descobrir la terra del poeta.

 

Però sabeu què caracteritza la plana de Vic a l'hivern? La famosa inversió tèrmica: ben al contrari del que sol passar a muntanya, la plana de Vic, en situacions d'estabilitat atmosfèrica, registra temperatures més baixes que no pas a cotes més elevades.

 

Aquest fenomen tan curiós va ser estudiat pel fundador del Servei Meteorològic de Catalunya, Eduard Fontserè, el 1937: la geografia d'Osona, talment com una conca, genera que l'aire fred de l'hivern quedi embassat, sobretot a les nits perquè la terra és més freda, i es formi una capa de boira. Amb aquesta imatge típica creem una de les postals hivernals de la plana de Vic!


Deixeu-vos endur per la història: Osona atresora monuments repartits per tota la comarca d'èpoques remotes com els ibers, posteriors com l'edat mitjana o més modernes, pertanyents a l'època industrial.

 

Gaudiu del seu patrimoni: museus, jaciments, ermites, monestirs o colònies industrials us faran coneixedors del seu passat.

 

Obriu els cinc sentits a aquesta terra que ha criat personatges com el filòsof Balmes, mossèn Cinto Verdaguer, l'enginyer Ildefons Cerdà, el poeta Miquel Martí i Pol, la il·lustradora Pilarin Bayés o el motociclista Àlex Crivillé.

 

I per completar aquesta descoberta cultural, no passeu per Osona sense tastar els seus embotits, així com altres aliments elaborats artesanalment com els formatges o els dolços, i refresqueu-vos amb una bona cervesa artesanal. Ah!, i si és temps de bolets: no us estigueu de demanar tòfona!Comentaris

envia el comentari