L'Alt Empordà m'agrada

Cadaqués | Arxiu

 

 

L'Alt Empordà, al nord del país, és una comarca de contrastos. El cap de comarca és la ciutat de Figueres, on un rovell de l'ou al seu centre ens captivarà.

 

La  majoria de la comarca resideix en una plana, però també inclou els vessants de les muntanyes que l’encerclen pel N i l’W.

 

Geogràficament, destaquen l'Albera amb el Puig Neulós (1.256 m) i les Salines amb el Roc de Frausa (1.421 m) i el Roc del Comptador (1.451 m), aquest darrer el cim més alt de l'Empordà.

 

Entre l'Empordà i el Rosselló hi ha el coll de Pertús (283 m), per on passen la carretera nacional i l'autopista que uneixen amb Perpinyà i França. El ferrocarril passa per l'extrem oriental, ran de costa, entre Portbou i Cervera de la Marenda. 

 

Però el Pirineu axial no acaba al cap de Cervera. Continua en direcció sud-est amb la serra de Rodes i tota la península del Cap de Creus, on el Pení assoleix 606 m. En tot aquest sector la costa és molt retallada i abrupta amb alts penya-segats i petites cales.

 

A l'oest de l'Alt Empordà hi ha l'extrem oriental del Prepirineu, on dominen les roques calcàries. El relleu és abrupte amb cingles i espadats. Destaquen el puig de Bassegoda (1.374 m) i la serra del Mont (1.124 m). Aquest sector del Prepirineu és la continuació de les serres de l'Alta Garrotxa, amb les quals tenen moltes semblances. Per això no ha d'estranyar que siguin conegudes com les garrotxes de l'Empordà.  


Mare de Déu del Mont | Cedida

 

Tot l'Alt Empordà és màgic, només cal que us hi perdeu. Des de la Costa Brava nord, la Mar d'Amunt, amb cales salvatges al cap Ras de Llançà o zones quasi verges a Portbou, passant pel Parc Natural del Cap de Creus, el Port de la Selva i Cadaqués.

 

O observant les meravelles del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà o del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

 

La cultura és àmplia i podem buscar els centenars de monuments megalítics perduts enmig dels boscos empordanencs, així com meravellar-nos amb el Monestir de Sant Pere de Rodes, Empúries, Santa Maria de Vilabertran, el Castell de Peralada o el de Sant Ferran de Figueres i, com no, el Teatre-Museu Dalí.

 

No us deixeu perdre la infinitat de possibilitats que us ofereix l'Alt Empordà per desconnectar, aprendre i gaudir!
Comentaris

envia el comentari