El paratge natural de l'Albera

La serra de l'Albera, o també massís de l'Albera, és el principal contrafort oriental dels Pirineus, separa les grans planes de l’Empordà i del Rosselló i des del 1659 pel Tractat dels Pirineus. Tot i ser part del Pirineu, la poca alçada i l'erosió de les muntanyes fan que tingui unes característiques especials, ben diferents de les de l'eix central d'aquesta serralada. Els cims més destacats són el puig Neulós, el puig dels Pastors, el puig dels Quatre Termes i el pic de Sallafort.

Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera | Empordà Turisme

 

 


El territori empordanès de la serra conforma el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Aquest paratge natural està constituït per dues zones ben diferenciades. L’occidental, amb vegetació de caràcter centre europeu, amb fagedes i rouredes humides; i l’oriental, més mediterrània, amb vegetació de suredes i brolles on subsisteixen les darreres poblacions de tortuga mediterrània.

L’Albera és un lloc perfecte per fer excursions, amb les quals es pot gaudir tant del paisatge natural com dels diferents monuments i edificis històrics i culturals que hi ha.

Dins del patrimoni històric de la zona, destaquen els monuments megalítics, especialment el conjunt de dòlmens d’Espolla. Es tracta de diversos dòlmens escampats pel territori, que donen mostra de la presència humana durant el neolític. També val la pena visitar les diferents mostres d’art romànic que hi ha a l’Albera. Com per exemple, les esglésies romàniques de Sant Andreu de Sureda o Santa Maria de Colera, que daten entre els segles XII i XIII. També hi ha una gran presència de monestirs Benedictins, com el Monestir de Sant Quirze de Colera. Construït entre els segles IX i XII, és un imponent conjunt eclesiàstic que exemplifica a la perfecció la vida religiosa durant l’edat mitjana.

Dòlmen de l’Albera | Empordà Turisme

 


La fauna d’aquest espai és força interessant, sobretot pel que fa als rèptils, amb algunes espècies excepcionals, com per exemple, la tortuga mediterrània, la tortuga de rierol o el sargantaner petit.

El Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera és un dels espais naturals més grans i especials de l’Alt Empordà. T’apuntes a visitar-lo?

Tardor a Requesens | Antoni Fernández Catro

 

 Comentaris

envia el comentari