El Pallars Jussà m’agrada

El Pallars Jussà atresora pobles que ens convidaran a passejar-hi, com Isona, Abella de la Conca, Salàs de Pallars, la Pobla de Segur, la Torre de Cabdella...
Jaciment de la Posa, Isona | Arxiu

 

 

Al nord-oest del país trobem la comarca del Pallars Jussà, amb Tremp de cap de comarca i amb contrastos notoris com el de la vall Fosca, amb temperatures d’alta muntanya, i la conca de Tremp, també anomenada d’Orcau, amb un clima més proper al mediterrani.

 

De caràcter agrícola, aquesta comarca amaga indrets on la natura més verge ens atraparà. I no només els paisatges ens seduiran: les pedres del Pallars Jussà són un llibre d’història natural fascinant. Si us deixeu emportar, us parlaran d’èpoques remotes en què els dinosaures caminaven per les terres catalanes i els humans encara no existíem. I el que és més recomanable per introduir-vos en el món de la paleontologia i de la geologia és que us deixeu guiar, per tant, us més que recomanem visitar el Museu de la Conca Dellà, a Isona, i allà demaneu el servei de visites guiades: al·lucinareu amb les troballes paleontològiques de l’entorn i amb les explicacions que us obriran noves interpretacions del paisatge.


Detall de la petjada de Basturs | Arxiu

 

 

Per fer-nos una primera idea, cal que retrocedim uns 70 milions d’anys, en l’època anomenada pels geòlegs Cretaci Superior, en els darrers esglaons de l’existència dels dinosaures. Hem d’imaginar-nos també un paisatge completament diferent: els Pirineus començaven a formar-se i el mar arribava fins al Berguedà, l’Alt Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà. Per tant, hem d’imaginar una conca de Tremp amb platges, deltes i aiguamolls: tot un paradís per als dinosaures, sobretot per pondre els ous.

 

Gràcies al caràcter sedimentari del terreny podem gaudir avui dia d’un gran nombre de jaciments paleontològics, tant de fòssils de dinosaures (ossos, petjades i ous) com d’altres vertebrats, com les marques de l’activitat alimentària de les rajades al jaciment de la Posa –a prop d’Isona– i també de restes vegetals.

 

Feu una escapada al Pallars Jussà, i és que ben a prop de casa podreu impressionar-vos amb les restes d’unes bèsties que van arribar a fer 15 metres de longitud i a pesar quasi 15 tones!!
Comentaris

envia el comentari