El Montsià m'agrada

Flamencs a la Punta de la Banya | Cedida

 

 

El Montsià, amb capital a la ciutat d'Amposta, és la comarca més meridional del principat de Catalunya.

 

Pertany a la província de Tarragona i forma part de l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre.

 

Els límits de la comarca es corresponen pel sud amb la comarca del Baix Maestrat, del País Valencià delimitat pel riu Sénia. A l'oest limita amb la comarca del Matarranya, de l'Aragó, i els ports de Beseit. En aquest mateix punt comença el llindar amb la comarca del Baix Ebre, al nord, delimitat pel riu Ebre. Per l'est, ressegueix tota la costa litoral, per l'illa de Buda, l'Aluet i l'istme del Trabucador, la punta de la Banya i la costa interior de la badia dels Alfacs fins a la desembocadura del Sénia, a Sòl-de-Riu (Alcanar).

 

La comarca està formada per dotze municipis: Alcanar, Amposta, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona.

 

El seu relleu es caracteritza pel domini gairebé absolut de les planes: el sector occidental és constituït per una àmplia plana decantada vers l'Ebre i encerclada per les muntanyes dels ports de Beseit, el riu Sénia i la serra del Montsià i la serra de Godall; el sector oriental forma part de les terres baixes al·luvials del delta del riu Ebre.

 

L’any 1983 hi fou creat el Parc Natural del Delta de l'Ebre, espai que comparteix amb el Baix Ebre. El 2001 la Generalitat de Catalunya declarà també parc natural la zona dels ports de Beseit de la comarca, que comparteix amb el Baix Ebre i la Terra Alta. Aquests dos espais foren inclosos dins la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, declarada l’any 2013 per la UNESCO, que incloïa també zones de la Ribera d’Ebre.


El pint penjat d'Amposta | cedida

 

 

L’agricultura continua essent una activitat molt important. El 1989 la superfície conreada representava el 44,2% de la superfície total comarcal, extensió similar a la que es registrava al començament del segle XX.

 

El regadiu, alimentat principalment pel canal de la dreta de l'Ebre, ha anat augmentant, i el 1989 representava el 45% del total de terres de conreu, i es localitza en els municipis de la vora de l’Ebre: Amposta, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona.

 

El secà predomina a Ulldecona, Mas de Barberans i la Sénia. L’any 2003 se censaren 40 055 ha de terres conreades (21.537 ha de secà i 18.518 ha de regadiu).

 

Els cultius principals són les oliveres (17.720 ha) i l’arròs (11.420 ha). El Montsià, a més d’ésser el màxim productor d’arròs del país, és una de les comarques que constitueixen la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues per a l’elaboració d’oli d’oliva.
Comentaris

envia el comentari