31 d'agost: Els Castellers de Vilafranca van carregar per primer cop un pilar de 8 amb folre i manilles

Catalunya m'agrada

 

El pilar de vuit amb folre i manilles, o simplement, pilar de 8, és un castell de gamma extra de màxima dificultat que té 8 pisos d'alçada i un casteller per pis. El segon pis va reforçat amb una segona pinya, el folre i al damunt d'aquest, en el tercer pis, hi va una tercera pinya de reforç, les manilles. Fins a l'actualitat és un castell que han assolit vuit colles: els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants, que l'han aconseguit descarregar, i la Colla Joves Xiquets de Valls, els Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró que l'han carregat però no l'han descarregat mai.

 


 

Els primers pilars de 8 amb folre i manilles documentats es remunten al 1858, quan les dues colles de Valls, la Vella i la Nova, aconseguiren descarregar aquest castell que esdevingué llegendari. Segons un text escrit pel doctor Ballester, el primer fou descarregat el 19 d'agost del 1858 a Vallmoll i l'altra colla l'assolí cinc dies més tard a Alió. Durant el segle XIX, es té constància que es descarregà en set ocasions i es va carregar dues vegades més.

 


 

El primer pilar de vuit va arribar per la diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès el 31 d'agost de 1995. El primer Pilar de 8 descarregat no es va assolir fins dues temporades després, quan la mateixa colla aconseguí descarregar-lo en el mateix escenari el 28 de setembre de 1997.

 Comentaris

envia el comentari