16 d'agost: Neix Rafael Masó

 

Rafael Masó i Valentí va néixer a Girona el 16 d’agost de 1880. Va ser un dels arquitectes catalans més destacats de principis del segle XX, un precursor del moviment del noucentisme. Els seus encàrrecs s'ubiquen principalment a les terres de Girona on comptava amb una sòlida clientela entre la nova burgesia de la Girona del primer quart de segle XX.

 


 

Va tenir un compromís molt marcat amb el catalanisme i va ser regidor de l'Ajuntament de Girona amb la Lliga Regionalista entre 1920-1923. De la mà de l'industrial emprenedor Josep Ensesa i Pujades va dissenyar i construir a finals dels anys 1920 la urbanització de S'Agaró, potenciant un racó idíl·lic de la Costa Brava amb una arquitectura moderna i harmònica.

 

 


Va complementar la seva activitat professional d'arquitecte amb la literatura, com a escriptor d'articles i poemes. A la seva Girona nadiua estava relacionat amb el grup d'intel·lectuals format per Xavier Montsalvatge, Prudenci Bertrana, Carles Rahola o Miquel de Palol, i a Barcelona va entrar en contacte amb Josep Carner, Guerau de Liost o Emili Vallès, un nucli literari implicat en el moviment de canvi cap al noucentisme.

 Comentaris

envia el comentari