La Festa d'en Toca-sons de Taradell

Catalunya m'agrada
Festa d'en Toca-sons | Cedida

 

 

La Festa d'en Toca-sons se celebra a Taradell els dies 24 i 25 d'agost dins els actes de la Festa Major.

 

El Toca-sons, un mític bandoler del segle XVII, inspira una de les festes més autèntiques, populars i divertides de la Catalunya interior, al poble de Taradell, a tocar de Vic. La reproducció dels fets històrics i llegendaris duen el bandoler Toca-sons i la seva quadrilla pretenen entrar a Taradell. El sometent vol impedir-ho. S’empaiten pels carrers, disparant els trabucs. Soroll, fum, olor de pòlvora, emoció... I en Toca-sons obliga el poble a ballar una sardana, que serà la seva perdició, doncs la rotllana l’empresonarà i el portarà al sometent per al seu judici.

 

Taradell, un bonic poble a les faldes del Montseny, amb magnífics paisatges, rutes, oferta d’oci a l’aire lliure, bons restaurants, variada oferta comercial i una excel·lent artesania alimentària, gaudiu de la festa: la Festa d'en Toca-sons! 

 

Al Mercat del segle XVII veureu els oficis antics, productes artesans, sorpreses i ambientació que us faran retrocedir en el temps... A més, podreu tastar el pastís d'en Toca-sons, els roca-sons, productes artesans... Veniu a gaudir de bona teca i bon mam, de dansa, música, alegria i gresca!

 

El dia 25 es fan els actes centrals de la festa. Al matí es pot gaudir del mercat del segle XVII i a la tarda abans de començar la festa hi ha jocs per la canalla i sardanes a la plaça de les Eres.

 

Pels volts de les 7 de la tarda arriba el moment més esperat, en Toca-sons entra a la vila i amb la seva aparició es desvetlla el secret més ben guardat de tota les festa, es descobreix quin és el vilatà que representa al bandoler.

 

A partir d'aquest instant els trets dels trabucs, l'olor de pólvora i les malifetes dels bandolers s'apoderen de la vila. Després de realitzar diverses actuacions pels carrers del poble i irrompre a diversos comerços en Toca-sons serà capturat i jutjat. El judici és una escena molt concorreguda i ens desvetllarà les dues darreres incògnites, si serà innocent o culpable i en el cas de ser condemnat culpable si serà penjat a la forca o aconseguirà escapar.

 

Un dels complements de la Festa d'en Toca-sons és el mercat del segle XVII. Aquest s'ubica a la Sagrera i ens mostra a través dels firaires i artesans oficis d'aquella època. Any rere any el mercat agafa un volum de participació més important.

 

Els sometents, els trabucaires, els firaires, la pólvora i sobretot el públic creen un lloc idoni per ambientar-nos en el temps i poder esperar amb força l'arribada del bandoler.

 
Comentaris

envia el comentari