Es desdibuixa el possible ‘govern des de l’oposició’

Tot i haver-ne anunciat la intenció, els grups de l’oposició reconeixen les dificultats per liderar la iniciativa política
L'aritmètica fa difícil sumar majories alternatives | Cerdanyola.info

 

 

Dijous 1 de juny el PSC, ERC, Cs i PP van presentar un acord conjunt per convocar un ple extraordinari i abordar la gestió del poliesportiu Guiera. El text es va acompanyar d’una nota de premsa on els partits de l’oposició avisaven que la situació era nova però que no seria extraordinària i que començaven, des d’aquell mateix moment, “a governar Cerdanyola i a garantir el seu futur”.

 

 

 

A la pràctica, sense una moció de censura els mecanismes que té l’oposició per portar la iniciativa política són molt limitats. D’acord amb la Llei de Bases de Règim Local, una quarta part del plenari pot forçar l’alcalde a convocar un ple extraordinari i votar una proposta d’acord com la que han presentat PSC, ERC, Cs i PP. En aquest cas, com el text afecta contractes vigents i diners municipals, cal que els grups demanin el vistiplau de la secretària i la interventora del consistori. Si en el ple extraordinari s’aprova la proposta, el govern estarà obligat a aplicar-la.

 

 

 


 

 

 

Per tant, és possible governar des de l’oposició?

 

El regidor socialista, Paco Ortiz, reconeix al TOT que “és una manera de parlar, a banda del ple hi ha dos òrgans més des d'on es mana molt. Un és el mateix alcalde amb els seus decrets i l'altre la Junta de Govern, formada per regidors de l'equip de govern”. Qui sí que es mostra disposat a seguir actuant així és Manuel Buenaño, portaveu municipal del PP. “Així li vam dir a l'alcalde, si no ens fa cas tenim les eines per resoldre altres problemes encallats perquè el govern de Compromís no troba les solucions. Si ho hem de fer els partits que estem a l'oposició ho farem a través de propostes d'acord com amb el PEM Guiera”, diu.

 

 

 

Per la seva part, l’alcalde Carles Escolà recorda que els partits de l’oposició van tenir l’oportunitat de construir una majoria alternativa i insisteix que la ciutat es dirigeix des del govern. “Com a retòrica, governar des de l'oposició pot sonar bé, però no té ni cap ni peus. La resta de grups han de decidir si volen continuar bloquejant o prefereixen ajudar el govern, fiscalitzar-lo i fer propostes, que és el que ha de fer l’oposició”, ha afirmat al TOT.

 

 

 

No tots els grups s’han sumat a la proposta d’acord. El passat 6 de juny, el portaveu del PDeCat Josep Grau va criticar en una roda de premsa el que consideren un excés de tacticisme de PSC, ERC, Cs i PP. “Hi ha una sèrie de grups que es posicionen com una mena de ‘govern a l’ombra’, però nosaltres no formarem part de cap estratègia per fer caure el govern actual. No alimentarem dinàmiques polítiques que portin al bloqueig i al conflicte permanent sobre temes claus”, va dir. Per la seva banda, Pau Ortolà de Cs ho justifica per “la poca capacitat de generar consensos del govern”.

 

 

 


 

L’oposició diu que el govern no dialoga prou

 

La nota enviada pel PSC, ERC, Cs i PP explicitava la voluntat de repetir acords com el referent al poliesportiu Guiera però, per ara, la portaveu republicana Helena Solà reconeix que no hi ha res més tancat. “L’acord neix arran d'una moció d’ERC del ple de maig que els altres grups han esmenat. No hi ha cap acord més, ni s'ha parlat de cap tema, el qual no vol dir que no es pugui fer en un futur. És una conseqüència de com està actuant el govern, l’única possibilitat que tenen de tirar endavant acords és amb transparència i diàleg.”

 

Les crítiques de manca de comunicació són àmpliament compartides per l’oposició, però des del govern s’apunta a una estratègia per desgastar-los. “Des del primer moment del mandat vam veure que hauríem de dialogar. Sempre hi hem estat oberts i després de passar la qüestió de confiança ho estem sent més. Durant els anys que jo he estat a l’oposició l’alcalde no es trobava mensualment amb els portaveus municipals com ho fem ara”, insisteix l’alcalde Escolà. Comentaris

envia el comentari