Els partits contraris a l’1-O s’activen per impedir que l’Ajuntament hi col·labori

Ciutadans ja ha demanat un informe a la secretària municipal perquè dictamini sobre la legalitat de la votació. El PSC ha anunciat que també ho farà i el PP ha advertit l’alcalde de les seves accions.
El portaveu de Ciutadans, Pau Ortolà, registra la sol·licitud d'un informe jurídic acompanyat de Gorka Samaniego, company de partit. | @CsCerdanyola

La polarització viscuda al Parlament durant la setmana passada està a punt d’arribar a l’Ajuntament. Si d’una banda l’alcalde Escolà signa un decret d'alcaldia donant suport a l’1 d’octubre i estripa la carta de la Delegació del Govern Espanyol, de l’altra els partits contraris al referèndum mouen fitxa i activen la batalla legal per evitar que l’Ajuntament s’hi impliqui.

 

 

La mateixa tarda que Escolà va signar el decret assegurant que l’Ajuntament cedirà els col·legis electorals, el grup municipal de Ciutadans va entrar a registre una petició. L’escrit demana a la secretària municipal, Aurora Corral, un informe jurídic sobre la legalitat del decret. Cal tenir en compte, però, que l'oposició només pot demanar un informe si reuneix un terç dels regidors totals. En aquest cas, com Cs en són només tres necessiten la col·laboració de PSC i PP. D'altra banda, l'escrit també demana a l’alcalde que especifiqui les actuacions que ja han realitzat o que pensa emprendre.

 

 

“Ens semblava correcte i de sentit comú tenint en compte que el decret és per nosaltres d’una il·legalitat manifesta”, explica al TOT Pau Ortolà, portaveu municipal de Ciutadans. Hi coincideix Álvaro Hernández, responsable de comunicació local del PP, qui afirma que “no es pot cedir espais ni recursos de l’Ajuntament per la celebració del referèndum il·legal”.

 


Justament, el portaveu municipal del PP, Manuel Buenaño, va presentar un escrit exigint a l’alcalde que “en cap cas es col·labori de forma directa o indirecta en la preparació d’aquest referèndum il·legal”.

 

 

Per la seva part, el PSC de Cerdanyola ha emès un comunicat previ a la Diada fent diverses consideracions. “No permetrem que cap polític posi a la ciutat en risc sumant-se a un referèndum il·legal”, diu el text. Seguidament, s’afirma que hi ha qui utilitza l’Ajuntament per “interessos partidistes” i que demanaran un informe jurídic a la secretària.

 

 

“El demanarem en el mateix moment que la signatura del decret aparegui a l'ordre del dia d'alguna informativa o ple”, avança Carlos Cordón, primer secretari del PSC de Cerdanyola. A més a més, Cordón qualifica de “populista i irresponsable” que Escolà estripés la carta de la Delegació del Govern Espanyol.

 

Tot i que fins al moment no s’ha traçat cap estratègia comuna de les tres forces, el portaveu municipal de Ciutadans creu que “és desitjable que els demòcrates fem front comú al colpisme”.