L’Associació de Malalts d’Alzheimer destaca la importància de cuidar al cuidador

L’Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d’Alzheimer (ACFA) desenvolupa un paper fonamental com a acompanyant de les famílies afectades per aquesta malaltia.
Conferència d'ACFA, març 2017 | Laia TR

 

 

El passat 8 de març l’Associació de Familiars i Cuidadors de malalts d’Alzheimer de Cerdanyola (ACFA) va organitzar una xerrada a l’espai Enric Granados de la Biblioteca. Amb el títol “Conviure amb l’Alzheimer”, la conferència va comptar amb dos ponents cerdanyolencs, Raul Córdoba, educador social i autor del llibre i blog “La brújula del cuidador” i Meritxell Ortiz, treballadora social en l’àmbit sanitari. 

 

 

 


Carme Canalejo, presidenta de l’associació, va fer la introducció d’una conferència emotiva i esperançadora que va comptar, també, amb traducció a llengua de signes. Coincidint amb el Dia de la Dona, Córdoba va destacar que la majoria de persones cuidadores al món eren dones. La sala es va omplir amb més de 50 socis i no socis de l’associació. 

 

 

Córdoba va repassar les diferents fases de la malaltia i resoldre dubtes i situacions en les que es troben els cuidadors. Qüestions com la necessitat d’assitència a un centre de dia o residència pels malalts, la comunicació del diagnòstic als afectats, entre altra informació preventiva, van ser els temes més tractats. 

 

 

El setembre de 2010 Córdoba va treure a la llum La brújula del cuidador”, una guia per com cuidar-se a un mateix, ja que, segons explica “em vaig adonar que els cuidadors havien deixat d’anar a les piscina, quedar per fer un cafè… havien hipotecat la seva vida pel malalt”. Com a conseqüències es va trobar l’agotament físic i mental i, en ocasions, la depressió. Ho va deixar clar “si no ens cuidem a nosaltres mateixos no podrem cuidar”. 

 

 

A més a més, la majoria de les persones es queden estancades en una de fases del dol i el procés torna a començar en cada recaiguda del malalt. Per acabar la seva intervenció va fer èmfasi en la necessitat de separar la connotació negativa del fet de cuidar i apropar-se a un missatge més positiu, centrat en valorar els moments agradables.

 

 

Meritxell Cortés va recordar a tots els assitents que “demanar ajuda és de valents” i que no deixessin de fer-ho. Hi ha moltes associacions, personal i institucions “que és aquí per a poder ajudar a buscar solucions”, va reforçar Cortés. Els treballadors socials dels ambulatoris, dels hospitals, grups d’ajuda mútua o projectes d’entitats poden ajudar a conciliar el temps de cuida amb el temps pels cuidadors, entre altres recursos
Comentaris

envia el comentari