Els detalls del nou conveni de Bellaterra

Destaca la delegació de noves competències en aspectes de seguretat, urbanisme i activitats econòmiques així com el finançament corresponent per dur-les a terme
Escolà va aprofitar l'escenari de la festa major de Bellaterra per anunciar als veïns la proximitat d'un nou conveni. | Lali Álvarez

 

Divendres 1 de setembre a la nit, plaça del Pi de Bellaterra. L'alcalde Carles Escolà aprofita el seu parlament institucional durant la festa major de Bellaterra per anunciar la proximitat d'un acord amb l'EMD (Entitat Municipal Descentralitzada) per un nou conveni entre administracions. "Donarà moltes més competències i tindrà el finançament suficient perquè l'EMD les pugui tirar endavant", afirma. Durant el discurs llança un guant a Ramon Andreu, president de Bellaterra, perquè faci una valoració de les negociacions, però Andreu no el recull. En comptes d'això parla del paper de les entitats en l'organització de la festa major. Després que els bellaterrencs expressessin a les urnes la voluntat d’independitzar-se de Cerdanyola, el Parlament de Catalunya va instar les dues administracions a negociar un millor conveni que satisfés les dues parts. Segons ha pogut saber el TOT, ja hi ha un acord en el gruix de les qüestions però queden tancar alguns serrells.

 

 

“Està molt tancat, però el clau no està reblat del tot”, explica el vocal d’Esquerra Republicana a Bellaterra Quim Oltra. Res és definitiu, però segons ha explicat al TOT Jordi Macarulla, vocal del PDeCat, “el nou conveni dóna una autonomia força àmplia amb un finançament just, amb el que l’EMD tindria una autonomia molt important i podria gestionar el destí de Bellaterra en molts aspectes”.

 

 

Segons han explicat al TOT fonts de l’entorn de la negociació coneixedores dels detalls i posteriorment ha confirmat el mateix alcalde, el nou conveni recull i dota de finançament les competències que per llei han de tenir els EMD i fins ara no s’exercien. A més a més, l’Ajuntament de Cerdanyola delegaria noves competències i hi haurà un increment de mesures relatives a la seguretat.

 


El President de Bellaterra, Ramon Andreu, durant el pregó | Lali Álvarez

 

 

Com a novetats, l’esborrany sobre el que es treballa parla del traspàs a l’EMD d’aspectes d’urbanisme i d’activitats. Segons aquestes mateixes fonts, excepte alguns apartats que la legislació impedeix cedir, gran part de les competències de l’àrea d’urbanisme que afectin a Bellaterra passarien a ser gestionades per l’EMD. De la mateixa manera, seria l’EMD qui tindria la potestat d’autoritzar o no les activitats que es facin dins del territori de Bellaterra.

 

 

Segons la legislació que regula el funcionament de les Entitats Municipals Descentralitzades, la competència de vigilància de béns d’ús públic i els comunals recau a aquesta administració. A partir d’això, l’acord amb el que treballen Ajuntament i EMD vol posar l’accent en l’augment de polítiques de seguretat, un dels aspectes que més inquietuds desperta entre bellaterrencs. Aquest és un dels serrells de tancar, però segons ha pogut saber el TOT una de les propostes que hi ha sobre la taula és la creació “d’algun tipus de cos de vigilància assignat a Bellaterra”. Si no fos possible, els interlocutors també han considerat augmentar les dotacions de la Policia Local a la urbanització.

 

 

Fins ara, les relacions entre l’EMD de Bellaterra i l’Ajuntament de Cerdanyola, fos quin fos el govern, s’han caracteritzat per ser tenses. “És una bona oportunitat per solucionar problemes enquistats i per dotar totes les parts d’unes regles de joc molt més clares que evitaran malentesos i plets com els que hi ha hagut històricament”, considera el vocal republicà Quim Oltra. Per la seva part, el president de l’EMD Ramon Andreu és més prudent i afirma que “de la negociació interessa el final, si s’arriba a un acord podrem considerar que la negociació ha estat bona”.

 


A espera del text definitiu, l’esborrany amb el que es treballa dotaria de finançament competències com l’enllumenat públic, la neteja viària, la pavimentació de vies urbanes, la conservació i manteniment de parcs i jardins, així com del patrimoni artístic. Segons la font que ha parlat amb el TOT, també s’està discutint l’aspecte de la mobilitat per veure fins quin punt l’Ajuntament pot delegar a Bellaterra.

 

 

“El conveni ha de començar a caminar el mes de gener, així que l’acord ha de ser aquest mateix mes de setembre”, afirma el president de l’EMD Ramon Andreu. Un cop hi hagi un text pactat, seran els veïns i veïnes de Bellaterra qui hauran de decidir a les urnes si hi donen suport, tal i com es va comprometre la Junta de Veïns.Comentaris

envia el comentari